Elvetia la Craciun este ca un basm. Si nu fara motiv, pentru ca aceasta sarbatoare este cea mai importanta, nu numai pentru biserica, ci si familie. Patru saptamani inainte de sarbatoarea luminoasa sunt considerate timpul adventurilor. Calendarele advent au devenit populare la mijlocul secolului al XIX-leasşi reprezentau o modalitate de a numara zilele pana la ajunul Craciunului, dar si, in forma lor religioasa, de a invata copiii despre nasterea lui Iisus prin introducerea de versete biblice in fiecare dintre cele 24 de ferestre care se deschid, conform traditiei, cate una pe zi, de pe 1 si pana pe 24 decembrie. Initial, acest timp era destinat pentru reflectarea asupra vietii lui Isus Hristos. Cu toate acestea, acum sensul original este oarecum uitat.

Asteptarea Craciunului este placuta pentru toata lumea, in special pentru copii. Copiii primesc cadou calendarul Advent, care consta din 24 de ferestre, in fiecare dintre care sunt ascunse diverse surprize. De regula, pe astfel de calendare sunt descrise scene direct asociate cu Craciunul.

In plus fata de calendarele advente, timpul advent este, de asemenea, caracterizat prin coroane de advent, in care exista patru lumanari. Prima lumanare este aprinsa la prima venire, adica in prima duminica de dinainte de Craciun. Doua lumanari sunt aprinse in timpul celei de-a doua veniri, trei – in timpul celei de-a treia si toate cele patru lumanari sunt aprinse chiar inainte de Craciun.

Urmarirea lui Sfantul Nicolae

Intreaga parte catolica a Elvetiei sarbatoreste aceasta traditie pe 5 decembrie. De fapt, aceasta nu este o urmarire, ci o procesiune a barbatilor care sunt imbracati in camasi lungi albe. Ei au pe cap mitre mari, in interiorul carora sunt plasate lumanari aprinse. Intr-adevăr, o astfel de procesiune cu torte este o incantare, deoarece in intuneric sunt vizibile doar acoperamintele mari si luminate de pe cap.

Dupa o asemenea actiune grandioasa, apare insusi Sfantul Nicolae, insotit de un numar imens de asistenti ai sai in vesminte inchise la culoare, numele caruia este Schmutzli. In spatele lui sunt cateva sute de asa-numiti urmaritori, imbracati in camasi albe taranesti. Si toate acestea sunt insotite de batai ritmice in clopotele uriase de la vaci si de sunetul instrumentelor de cupru. Un astfel de zgomot este completat de bataile puternice cu un bici.

Ziua Sfantului Nicolae

La 6 decembrie, intreaga parte germana din Elvetia saarbatoreste Ziua Sfantului Nicolae, care suna in dialectul elvetian ca Samichlaus. Pentru toti copiii, acesta este un bun bunic, care da daruri. Samichlaus este de obicei insotit de Schmutzli, are o barba alba lunga si poarta o haina rosie cu gluga.

Partea italiana din Elvetia il prezinta pe Sfantului Nicolae intr-o forma feminina. Aici este femeia batrana Befana, in partea franceza – batrana femeie Shosh. Copiii din timp insira sosetele pentru cadouri, unde a doua zi cei ascultatori gaesc o varietate de dulciuri, iar ceilalti niste bucati de carbune.

Advent

Adventurile in Elvetia

Facebook Comments Box