NZZ, Weltwoche, Nebelspalter – aceste mass-media elvețiane există datorită cititorilor lor care sunt gata să cumpere un abonament pe bază de voluntariat. Dar site-ul swissinfo, care este „serviciul internațional” al radioului și televiziunii de stat elvețiene SRG SSR? (Portalul „Afaceri în Elveția”)

Ce este SRG SSR?
Televiziunea și radioul de stat funcționează ca o uniune conform legislației elvețiene. Pe baza faptului organizării ca sindicat, liderii și angajații SRG SSR neagă apartenența la stat.

Cu toate acestea, cum sunt finanțate televiziunea și radioul de stat elvețian? Partea leului (circa 3/4) din banii primiți de SRG SSR provine din taxe obligatorii de la întreaga populație elvețiană și companii locale (o „estorcare mediatică” numită Serafe). Aceste taxe sunt aplicate de stat (există amendă pentru refuzul de a le plăti) și se încasează indiferent dacă te uiți la televiziunea de stat sau asculți radioul de stat.

Taxele pentru finanțarea SRG SSR sunt stabilite în mod regulat de guvernul elvețian (Consiliul Federal). Acesta este cel care, prin creșterea sau scăderea mărimii taxei, are direct un mecanism de încurajare sau pedepsire a televiziunii și radioului de stat. În plus, Consiliul Federal numește până la un sfert dintre directorii SRG SSR.

Mai multe despre Televiziunea și Radioul de Stat Elvețian. Ce este swissinfo?
swissinfo este „serviciul internațional” al radioului și televiziunii de stat elvețiane SRG SSR. Acest site își publică materialele în 10 limbi. Cu toate acestea, nu vorbim de 10 redacții: în majoritatea covârșitoare a cazurilor, un text este scris într-una dintre limbile noastre naționale (de exemplu, germană); apoi traducătorii îl traduc în alte limbi. În acest sens, responsabilitatea jurnalistică pentru text revine autorului său, și nu departamentului de traduceri swissinfo relevant.

Câți bani primește swissinfo de la guvernul elvețian?
În anul curent 2020, guvernul elvețian a prelungit concesiunea cu SRG SSR privind swissinfo pentru 2021 și 2022. Pentru acești doi ani, bugetul swissinfo este stabilit la 39 de milioane de franci pe an. Trebuie menționat că guvernul elvețian nu încheie niciun „acord” de concesiune cu mass-media publică.

50% direct de la guvernul elvețian
Potrivit concesiunii acordate swissinfo, guvernul elvețian acoperă jumătate din bugetul site-ului – 19,5 milioane de franci pe an.

Prelungirea concesiunii este responsabilitatea directă a Consiliului Federal; Prin urmare, jumătate din finanțarea swissinfo depinde direct de decizia politică a majorității guvernamentale.

50% indirect prin guvernul elvețian
Cealaltă jumătate din banii swissinfo provine din taxele obligatorii plătite radioului și televiziunii publice elvețiene SRG SSR. Deoarece onorariile lui Serafe sunt stabilite în mod regulat de guvernul elvețian, cealaltă jumătate din banii swissinfo depind de favoarea majorității din Consiliul Federal.

În Biblie (Matei 6:21) există o vorbă care include înțelepciunea vieții: „Denn wo euer Schatz ist, da ist auch euer Herz”, care este tradus în limba română ca: „Căci acolo unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta”. Se știe cine dă comori swissinfo. Prin urmare, cui servește „inima” „serviciului internațional” al radioului și televiziunii de stat elvețiene?…

swissinfo

Câți bani primește swissinfo de la guvernul elvețian?

Facebook Comments Box