Elvetia este una dintre cele mai prestigioase din lume in ceea ce priveste educatia. Elvetia – o tara prospera si bogata, in plus, foarte frumoasa. Aici exista o infrastructura excelenta si toate conditiile pentru a trai si a primi educatie la cel mai inalt nivel. Educatia in Elvetia este, in primul rand, prestigioasa. Dar, pe langa aceasta, este si o educatie de foarte buna calitate. Universitatile elvetiene au educat o multitudine de viitori laureati ai premiului Nobel.

Educatia in universitatile elvetiene este destul de accesibila strainilor. Este adevarat, ca la facultatea de medicina nu veti putea intra, pentru ca este cea mai populara in tara si nu exista suficiente locuri in ea nici pentru toti cetatenii elvetieni. De asemenea, facultatile veterinare si dentare sunt inchise strainilor. Puteti intra numai la specialitatea „Fiziologie” si „Farmacologie”, trecand printr-o selectie grea, deoarece admiterea este foarte limitata.

La alte facultati admiterea este neingradita. La Universitatea din Geneva, 33% dintre studenti sunt straini.

Educatia elvetiana castiga un prestigiu tot mai mare in lume si, prin urmare, numarul studentilor straini creste in fiecare an. Taxele de scolarizare sunt foarte scazute – 500-750 franci pe semestru. Este adevarat ca traiul in tara nu este ieftin – la 1850-2000 de franci pe luna (conform statisticilor). Deoarece nu exista restrictii la admitere, spre deosebire de alte tari europene (Numerous Clausus), abandonurile apar in mod natural dupa examene la incheierea primului an de studiu. De obicei, aproximativ jumatate dintre studenti renunta.

Pentru studentii din multe alte tari pentru a putea sa se inscrie in primul an al unei universitati elvetiene, ar trebuie sa faca doua cursuri (uneori 4) la o universitate din tara sa cu o reputatie buna si, de asemenea, sa treaca la un examen de admitere (dar nu intotdeauna).

Documentele necesare:
1) cerere;
2) o copie a certificatului de bacalaureat;
3) caracteristica;
4) autobiografia detaliata;
5) o copie a certificatului de cunostinta a limbii de studiu;
6) Certificat academic (la cerere), care prezinta subiectele studiate, numarul de ore si notele.

Aplicatiile la diferite universitati ar trebui trimise din ianuarie, deoarece corespondenta cu universitatea poate dura 2-3 luni. Timpul de rezerva este, de asemenea, necesar pentru a putea aplica la o alta universitate daca prima refuza.

Nuantele alegerii unei universitati

La alegerea unei universitati, este necesar sa se tina cont de opinia expertilor si de prestigiu, precum si de o parere anume stabilita de-a lungul anilor. De exemplu, cele mai bune universitati filologice – la Geneva, economia este mai bine sa studiezi in St. Gallen – in Neuchâtel, Fribourg, Lausanne. In Neuchâtel merita, de asemenea, sa studiati istoria. Doua scoli cu statut universitar – EPF Lausanne si ETH Zurich sunt celebre pentru nivelul lor ridicat de matematica, arhitectura si inginerie. Ambele universitati organizeaza examene de admitere, iar pentru admiterea la ETH Zurich, trebuie sa detineti o diploma de licenta la o universitate.

Cursuri de limba

Nu numai in scoli de limbi cunoscute precum Eurocentres si Inlingua merita de studiat limba, dar si in cele mai putin cunoscute – Oekos-Schule, C&amp’L Study Centre etc., care se afla in Zurich, Lausanne, Montreux si alte orase.

Scolile de limbi straine din Elvetia nu impart studentii in straini si cetateni ai țtarii (spre deosebire de alte tari europene), astfel incat limba va trebui studiata la nivel cu elvetienii. Exista 4 limbi oficiale in Elvetia – germana, italiana, franceza, romansh.

Nu este atat de usor de rezolvat problema locuintei: daca in Germania, Anglia oamenii iau studenti in familii, aici nu exista o astfel de practica, iar hotelurile sunt foarte scumpe. Prin urmare, singura optiune acceptabila la momentul invatarii limbii poate fi locuirea in campusuri, care ofera cursuri de limbi straine. Apropo, puteti invata limba si la cursurile de la universitate, ceea ce va fi ceva mai ieftin.

Educația în universitățile elvețiene

Educația în universitățile elvețiene

Facebook Comments Box