Elveția în toamnă – care este farmecul ei în această perioadă a anului? Căldura înăbușitoare rămâne în sfârșit în urmă, lăsând loc la răcoarea plăcută din înalții Alpi elvețieni. Copacii își schimbă leneș frunzișul verde smarald în haine de aur și bronz. Cu ce nu-i un basm?!

Toamna în Elveția este o serie nesfârșită de sărbători! În întreaga Confederație, o mare varietate de festivaluri au loc din când în când, inclusiv festivaluri tradiționale de recoltare a strugurilor și de roadă. Este timpul să aflați mai multe despre ele!

* Elveția toamna: climă și vreme
Elveția este împărțită în mod convențional în două zone climatice – nordică și sudică. Între ele se întinde un lanț de Alpi elvețieni de munți înalți, care modelează clima locală – sudul este întotdeauna mai cald decât nordul.

Cu toate acestea, să nu credeți că totul este atât de simplu cu vremea din Elveția. În septembrie, Confederația poate fi învăluită într-o vară indiană caldă, dar de îndată ce faci o plimbare la unul dintre lacurile pitorești elvețiene, te trezi captiv într-o ceață deasă. Vremea din Elveția se caracterizează printr-un vânt uscat, care toamna aduce căldură plăcută chiar și în cele mai nordice colțuri ale țării. În medie, în timpul zilei temperatura aerului variază între 8 și 15 °C.

* Unde să te relaxezi toamna în Elveția?
1. Drumeții
Toamna este un moment minunat pentru drumeții în Elveția. Copacii de secole își foșnesc ritmic frunzele aurii. Și fructele delicioase încep să se coacă pe ramuri. Există multe trasee de drumeții în Elveția. Mai jos sunt cele mai potrivite variante pentru o vacanță de toamnă.
2. Cheile Brekka
Deasupra lacului Schwarzsee se afla un loc unic care va incanta chiar si pe cel mai experimentat turist – Cheile Brekka. Călătorii pot vedea cele mai pitorești și sălbatice colțuri ale naturii elvețiene, bogate în reprezentanți ai florei și faunei alpine.
Traseul pleacă de la stația montană a telecabinei Schwarzsee-Riggisalp și trece prin trecători montane și multe sate elvețiene unde turiștii obosiți își pot petrece noaptea. La micul dejun, nu uitați să încercați brânzeturile produse local – vă garantăm că nu ați gustat niciodată un asemenea deliciu! Punctul final al traseului este lacul Schwarzsee.
3. Traseul Vinului Geneva
Dacă sunteți un cunoscător de vin, atunci nu ezitați să mergeți într-un tur de plimbare prin periferia Genevei! Aceasta este una dintre regiunile elvețiene în care strugurii pentru celebrul vin elvețian cresc sub razele calde ale soarelui.
Traseul începe în valea pitorească a râului Aire (La Plaine), trece prin podgorii și păduri până în satul Chancy, care este situat chiar la granița cu Franța. Călătorul poate nu doar să învețe toate secretele vinificatorilor elvețieni, ci și să se bucure de peisajul pitoresc de toamnă, cu o tentă aurie.
4. Zorii de pe Muntele Rigi
De mai bine de o sută de ani, Muntele Rigi (Rigi Kulm) a atras călători și romantici din toată lumea prin panorama sa uimitoare. Imaginați-vă: în fiecare dimineață primele raze de soare luminează vârfurile înalte ale Alpilor Elvețieni și ținuturile vaste ale regiunii elvețiene.
Este greu să nu zâmbești fericit de o asemenea frumusețe. Suntem siguri că nici Mark Twain nu a putut, când s-a bucurat de răsăritul de pe Muntele Rigi cu mulți ani în urmă. Astăzi, să ajungi aici nu este dificil: trenuri speciale livrează pe toată lumea încă de dimineața devreme.

* Ce să vezi toamna în Elveția?
Elveția are o faună bogată. Teritoriul Republicii Alpine găzduiește multe animale, păsări și insecte unice pe care toată lumea le poate vedea!
1. Observarea animalelor în Parcul Național Elvețian
Există peste 80 de kilometri de trasee de observare a vieții sălbatice în Parcul Național Elvețian, dar vă recomandăm să vizitați regiunea Val Trupchun.
Aici poți vedea cu ochii tăi cum paște o căprioară roșie, o capră de munte sare din piatră în piatră, o capră aleargă sau marmotele și mestecă ceva. Dacă ai noroc, poți vedea un vultur de aur zburând mândru pe cerul albastru.
2. Studierea albinelor din Grisons
În satul Chirf din cantonul Graubünden se află stupina „Las Mottas”, unde oricine poate învăța secretele apiculturii „în stil elvețian”. Aici puteți vedea cu ochii voștri cum funcționează o stupină adevărată și, de asemenea, puteți învăța o mulțime de lucruri noi – de exemplu, ce mai fac albinele în afară de a produce miere?
3. Admirând fluturi în Obwalden
În apropierea satului Lungern din cantonul Obwalden se află pajişti pitoreşti şi păşuni montane, adăpostind o mare varietate de fluturi. Imaginați-vă: aici sunt peste 100 de specii! Odată ce v-ați săturat de culorile strălucitoare ale fluturilor, asigurați-vă că vă bucurați de panorama locală – Alpii Elvețieni și Lacul Lungern.
4. Observarea liliecilor din rezervația naturală Pfin-Finges
În cantonul Vallee/Wallis există un parc natural unic numit Pfin-Finges, unde trăiesc liliecii. În fiecare seară merg la vânătoare pe suprafața rezervoarelor. Oricine îl poate viziona de la nouă și jumătate până la unsprezece seara. Nu ratați!

* Ce festivaluri au loc toamna în Elveția?
În fiecare toamnă, în Elveția începe sezonul festivalurilor tradiționale. Unele dintre ele sunt dedicate culesului de struguri, altele unei recolte bogate. Vă invităm să le vizitați pe cele mai interesante dintre ele.

1. Festivalul strugurilor de la Neuchâtel
În toamnă, aproape fiecare regiune viticolă din Elveția găzduiește un festival dedicat recoltării strugurilor. Cu toate acestea, cel mai mare festival al strugurilor este considerat a fi în cantonul Neuchâtel.
Sărbătoarea are loc anual în ultima săptămână a lunii septembrie timp de exact trei zile. În cinstea evenimentului, centrul orașului este închis pentru ca toată lumea să se poată bucura de parade colorate, muzică grozavă și mâncare și băuturi delicioase. În 2018, festivalul va avea loc în perioada 28-30 septembrie. Nu ratați!

2. Festivalul Recoltei
În fiecare an, în a treia duminică a lunii octombrie, în Elveția Centrală are loc un festival tradițional al recoltei numit Älplerchilbi (Sennenchilbi). Timp de 400 de ani, fermierii alpini, inclusiv păstorii și brânzarii, s-au adunat în piața centrală a orașului pentru a mulțumi pentru verile productive și recoltele bogate.

3. Rüeblimärt în Aarau
Mai multe detalii: Târgul de morcovi Rüeblimärt.
În fiecare an, în fiecare prima miercuri din noiembrie, în orașul elvețian Aarau are loc „cel mai frumos târg” al Confederației. Acesta este numele târgului de morcovi Rüeblimärt.

4. Târgul de ceapă din Berna.
În fiecare a patra luni din noiembrie, orașul Berna găzduiește faimosul Târg de Ceapă. Străzile sunt pline de mulțimi de fermieri care vând literalmente tot ce pot din ceapă – ceapă de diferite soiuri și culori, feluri de mâncare și chiar produse din ceapă.

Elveția

* Unde să te relaxezi toamna în Elveția?

Facebook Comments Box