Când mergeti intr-o excursie in Elvetia, trebuie sa fiti pregatiti pentru faptul ca aici francul elvetian este moneda oficiala (CHF – Confederatia Helvetia francs). Desi Elvetia este membra a spatiului Schengen, ea nu este membra a Uniunii Europene, iata de ce are propria moneda nationala – desi nu est esingura explicatie.

Francul elvetian este in circulatie inca din 1850. In prezent, in circulatie se utilizeaza bancnote de hartie cu valoarea nominala de 1000, 200, 100, 50, 20 si 10 franci (CHF). Si monede de 5, 2, 1 franc, si 50, 20, 10, si 5 centi.

Designul francului elvetian este pus in aplicare in asa fel incat bancnotele cu valoare mai mica sa fie mai mici si ca dimensiune. Bancnota de hartie minima – (10 franci) este de 126 mm, iar maxima (1000 franci) este de 181 mm.

In magazine in marea majoritatea sunt acceptati francii, dar preturile sunt adesea scrise si in euro (pentru confortul turistilor). Puteti fi refuzati sa platiti pentru achizitii in moneda euro, desi multe magazine primesc si valuta europeana la un curs destul de favorabil.

Unde este mai profitabil sa schimbati banii?

In tara, cursul de schimb este mai mare decat in afara, deci este mai bine sa faceti schimbul de bani in tara dvs. Nu aveti timp, sau nu aveti suma suficienta? Nu conteaza.

Ca si in multe tari ale lumii, valuta poate fi schimbata pentru moneda nationala la aeroport, punctele de schimb, la gara sau la banca. Hotelurile au, de obicei, cel mai nefavorabil curs de schimb. Este mai bine sa aveti bani in franci pentru a plati cheltuielile curente pentru alimente si transport. Cecurile de calatorie pot fi incasate in orice banca.

Bancile elvetiene sunt deschise pana la ora 17:00. Pentru a schimba valuta la aeroport sau la gara o puteti face de la 6.00 la 21.30 (in afara de zile libere).

Modalitati de plata in Elvetia

In Elvetia, nu vor exista probleme cu primirea de numerar de pe cardurile American Express, Visa si Mastercard. Cumparand bilete pentru trenuri si autobuze, bancomatele nu accepta banii de hartie si monedele cu o valoare nominala de 5 centi. Suma maxima de retragere la bancomat este de pana la 1000 de franci. In magazine puteti plati cu cardurile Visa, Mastercard.

Fiabilitatea monedei elvețiene

In timpul instabilitatii si al crizei globale din 2009, francul elvetian s-a comportat foarte demn, mentinandu-si cursul, mai mult, chiar consolidandu-si pozitiile. Francul este una dintre monedele de rezerva ale lumii. Dar stabilitatea monedei nationale la nivelul valutelor straine a influentat costul ridicat al marfurilor exportate. Recesiunea a afectat sectorul turismului. Din pacate, cererea pentru turism din Elvetia a scazut. De dragul adevarului, merita mentionat faptul ca interventia monedei elvetiene a fost efectuata pentru prima data in 17 ani. Dar expertii sustin totusi (desi punctele de vedere variaza), cele mai stabile monede pentru siguranta capitalului lor in timpul crizei sunt yenul japonez, francul elvetian si dolarul australian.

Extravaganta la crearea bancnotelor noi

„Elvetia este deschisa lumii” – sub acest slogan a avut loc competia mondiala pentru dezvoltarea unui nou design a francilor elvetieni. 12 artisti de design au lucrat la crearea bancnotelor. Subiectele afisate pe bancnote s-au schimbat. In locul portretelor uzuale, pe franci a aparut imaginea sectoarelor prioritare ale Elvetiei, cum ar fi afacerile, turismul, predarea si cercetarea. O miscare foarte curajoasa a autoritatilor elvetiene!

Francul Elvețian

Modalități de plata in Elveția

Facebook Comments Box