Orasul din Elvetia, care provoaca un interes real printre intelectualii sofisticati, este Bellinzona inaccesibila, capitala cantonului Ticino. Bellinzona este faimos pentru castele sale, care au fost preluate in anul 2000 in lista patrimoniului mondial UNESCO. O lunga perioada de timp aceasta bucatica buna nu putea fi impartita intre Italia si Elvetia, dar din secolul al XVI-lea acest loc a devenit parte a Elvetiei, unde a ramas pana in prezent. In ceea ce priveste atractiile sale, Bellinzona se mandreste cu prezenta a trei situri de patrimoniu UNESCO, pentru care se numeste orasul cu trei castele.

Cea mai veche cladire dintre acestea este considerata cetatea Castelgrande (sec. XII-XIII), care in viata sa a vazut si a respins multe batalii. Din fosta maretie a ramas prea putin, dar fluxul de turisti din aceasta cauza nu devine mai mic. Este aproape imposibil de apropiata de cetate: stancile abrupte o inconjoara si numai din sud se poate urca intr-un fel pe o carare abrupta de munte. Singurul mod de a cuceri acest monstru impregnabil in vremurile tulburi ale Evului Mediu era un asediu. Dar examinand fiecare colt de aici, va puteti convinge ca depozitele spatioase ale castelului permiteau depozitarea in el a nenumaratelor rezerve de alimente si bauturi. Astazi puteti ajunge la Castelgrande folosind funicularul.

In secolele XIII-XVI, la est de Castelgrande apare Castelul Montebello. Privind fotografiile lui Bellinzona, este imposibil sa ramai indiferent fata de aceasta constructie pitoreasca si misterioasa. Cea mai mica dintre cele trei fortificatii, ea mangaie privirea cu aspectul fortelor sale arhitecturale si incanta imaginatia cu legenda misterioasei fantomei care traieste acolo. O parte din turneul de la Montebello este dedicata anume acestui mister nerezolvat si puteti sa credeti, ca si japonezii retinuti si cu sange rece ies de acolo uluiti si speriati.

Cea mai izolata cladire, care a preluat functiile ultimei linii defensive a Bellinzone, este considerata a fi castelul lui Sasso Corbaro. Datorita numarului mare de documente si cronici gasite in aceasta, cercetatorii tind sa ia in considerare data de constructie a cetatii in 1479. Pe teritoriul sau se afla capela Sf. Barbara, care este de interes pentru credinciosi. Biserica colegiala a Sfantului Petru si Stefan la fel nu poate sa nu atraga atentia lor. Aceasta este situata pe piata principala a orasului, vizavi de Castelgrande.

Datorita prezentei unor astfel de constructii serioase de aparare, Bellinzona a fost considerata cordonul invincibil al Elvetiei. Iar prezenta in ziua de astazi a celor trei site-uri de patrimoniu UNESCO ii permite sa se pozitioneze ca o adevarata Mecca turistica. Da, orasul este cunoscut si fanilor ai fotbalului furios nu din auzite. Clubul de fotbal Bellinzona a fost la un moment dat in Super League din Elvetia si a jucat in Cupa UEFA 2008-2009.

Daca va ganditi la cel putin o privire scurta asupra acestui oraa, retineti ca este vorbitor de limba italiana, poate ca de aceea se distinge prin uimitoarea cordialitate si ospitalitate. Exista putine hoteluri aici, ele nu difera in serviciile de lux, dar ele sunt perfect curate si ordonate.

Bucataria locala are o culoare italiana pronuntata. Exista multe mici pizzerii confortabile in Bellinzona, iar in restaurante puteti gusta minestrone, risotto, polenta si la preturi destul de accesibile.

Bellinzona

Bellinzona – Elveția

Facebook Comments Box