Pe site-ul nostru veti gasi detalii amanuntite despre acesata minunata tara. Pe scurt despre cele mai caracteristice date cititi in articolul 50 de lucruri interesante despre Elvetia. Elvetia este formata din 26 de cantoane (unitate teritoriala), si multe orase mici, despre care noi am tot scris. O sa incepem publicarea unor articole, care vor descrie cele mai insemnate regiuni din Elvetia, astazi – despre Geneva.

In limba germana – Genf, in franceza – Geneva.

Geneva este cel mai popular centru cultural al Elvetiei, centrul administrativ al cantonului Geneva, este situat pe malul Lacului Geneva – cel mai mare din tara.

Lacul este ca o mare (lungime – 72 km, latime – 13 km, adancime – 310 m). De fapt, elvetienii il numesc Leman. Lacul are forma lunii, apa de culoare albastra deschisa este curata si transparenta. Este cel mai mare rezervor de apa dulce din Europa de Vest. Este ca o mare, are chiar si fluxuri si refluxuri. De-a lungul lacului exista parcuri frumoase, si chiar pe timp de vara aici este racoare. In departare straluceste varful de zapada de pe Mont Blanc.

Dupa ce va bucurati de frumusetea lacului Geneva, intrati in orasul, inconjurat din toate partile de munti.

Multe celebritari din intreaga lume au ales Geneva ca loc de resedinta permanenta: Charlie Chaplin, Georges Simenon, Audrey Hepburn, Charles Aznavour, Alain Delon, Peter Ustinov, capete regale si regii petrolului. Jean-Jacques Rousseau a fost cetatean al Genevei, lordul Byron a laudat orasul in lucrarile sale.

Geneva are doar 160 de mii de locuitori. Locuitorii indigeni din Geneva sunt o minoritate absoluta, iar numarul strainilor depaseste 30%. Considerati-va foarte norocos daca veti intalni pe strazile Genevei un genovez.

Geneva este un oras international, un fel de stat. Acesta gazduieste sediul multor organizatii internationale. In toata perioada anului aici au loc evenimente care sunt tipice pentru acest oras si sunt cunoscute in intreaga lume: targul de masini, festivaluri de la Geneva, licitatii Christie, Habsburg, Phillips, festivaluri de muzica rock, campionate mondiale de schi nautic, regatta de navigatie. Pe malul stang si inalt al Rhone se afla centrul orașului, cu catedrala, primaria, strazile cu numeroase magazine si muzee. Pe malul drept se afla Geneva „internationala” cu agentiile ONU, Crucea Rosie Internationala si alte organizații. Aproximativ 500 de conferinte si congrese sunt organizate anual in Palatul Națiunilor, la care participa reprezentanti din toate tarile lumii. Palatul are propria administratie postala si propriile timbre precum Liechtenstein, Monaco si Vatican si este mai mare decat Versailles.

Centrul European pentru Cercetare Nucleara (CERN) se afla, de asemenea, la Geneva.

Geneva si filantropul Henri Dunant a facut din orasul sau natal centrul Crucii Rosii iar stema elvetiana – un simbol international al umanitatii. Anume el a cerut instituirea unei organizatii neutre care sa aiba grija de toti ranitii si bolnavii, indiferent de nationalitate, religie sau convingeri politice. In 1901 a primit primul premiu Nobel pentru pace in istorie.

Simbolul orasului este fantana Jet d’Eau, a carei jeturi se ridica pana la o inaltime de 145 m si simbolizeaza aspiratia in sus, spre taramul spiritului.

La Geneva se afla cea mai mare parc din Elvetia. Orasul consta, literalmente, din bulevarde si paturi de flori. Exista chiar si ceasuri florale – cinci metri din 6500 de plante, cu cea mai mare cu cel mai mare ac – 2,5 metri. In sezonul cald (aproape 6 luni), 40.000 trandafiri infloresc in oras. Parcuri idilice, in special pe teritoriul Universitatii. Elevii discuta, barbati batrani joaca sah cu piese imense, copiii se zbenguie. Zidul Reformatiei si batranii din piatra in halate (lideri ai miscarii internationale a Reformei) se afla de asemenea in acest parc. In Gradina Botanica din Geneva sunt mai multe sere cu plante tropicale, una dintre ele in forma de cupola. In acest paradis exista cerbi, flamingo…. Parcul Monrepos este remarcabil, iar in Parc de l’Ariana se afla resedinta ONU.

Geneva este foarte eleganta. Hoteluri luxoase, restaurante si magazine fabuloase se inghesuie in jurul malurilor lacului Geneva impodobit cu flori. Pe strada Rue de Rhone si pe stradutele adiacente puteti gasi magazine minunate, unde sunt prezentate hainele designerilor francezi, companiilor de incaltaminte italiene si bijutieri din New York.

Geneva este un oras exemplar cosmopolit care a adapostit sediul a doua sute de organizatii internationale. Avantajul culturii galice, care impodobeste portretul confederativ al Elvetiei cu trasaturi valoroase, cum ar fi o atitudine usoara fata de viata si pozitiile de comanda in bucataria mobdena. Manifestarile vechi si moderne, uneori radicale, alcatuiesc la Geneva un fel de cocktail, al carui gust nu intotdeauna e posibil sa-l simti imediat.

Programul pentru o sedere este usor de facut pentru toti: muzeele nu reusesc sa schimbe numele expozitiilor, iar magazinele nu trebuie sa reinnoiasca vitrinele. 1300 de restaurante sunt imposibil de vizitat, dar unul sau doua dragi vor aparea foarte curand. Excursiile in orasele vecine Lausanne, Montreux si Veuve sunt la fel de convenabile cu masina si cu trenul (ai vara, de asemenea, cu barca). Apropo, daca aveti dorinta si ocazia, luati un bilet pentru trenul de mare viteza Geneva-Paris si in trei ore veti admira Turnul Eiffel. Dar nu uitati sa va intoarceti!

Regiunile Elveției - Geneva

Regiunile Elveției – Geneva

Facebook Comments Box