Daca in Romania abia acum se invata cum sa reciclezi gunoiul, in lumea civilizata, adica si in Elvetia, acest lucru a intrat in rutina. Ca sa nu vin cu pareri personale o sa dau mai jos cateva statistici, concluziile le trageti voi singuri.

Statistici: in medie, 476 kg de gunoi sunt colectate de la o persoana pe an, din care 210 kg sunt reciclate.
Aici se obisnuieste sa se separe gunoiul. Separat sticlele de sticla (si ele nu pot fi aruncate noaptea intre orele 22.00 si 6.00 si duminica), separat din plastic, separat staniu. Separat hartie. Separat, legumele si numai cele crude – cele fierte sau prajite din anumite motive nu sunt permise acolo. Toate celelalte deseuri sunt adunate deja intr-o singura gramada.

Mai demult deseurile erau aruncate in saci de gunoi negri obisnuiti. Insa din anul 2013, autoritatile au introdus pachete albe obligatorii, care sunt mai scumpe si care nu sunt pe rafturile din magazine – le puteti cumpara doar la casa. Se zice ca le este frica ca vor fi furate. Pretul pachetelor este un fel de impozit pentru prelucrarea deseurilor. S-a pus intrebarea, ce-i de facut cu pachetele negre, daca este posibil de lipit o bucata de hartie pe ele, ca s-au platit bani pe ele si ar fi bine sa fie folosite pana cand cele deja cumparate se vor epuizaa. Se parea ca in unele cantone era posibil. Raspunsul a fost – puneti punga neagra in una alba! Pe bune?

Nefolosirea pachetelor albe este strict pedepsita. Daca in recipientul de gunoi se gaseste o punga neagra, o vor deschide, vor examina continutul, daca sunt norocosi, vor identifica proprietarul si ii vor trimite o amenda de 500 de franci.
Pretul (francul este in medie echivalentul la un dolar): 17 l – 1CHF, 35 l – 2CHF, 60 l – 3.80CHF – pentru o punga de gunoi. Crazy.

deșeuri

Facebook Comments Box