Desi multi nu au fost, cred ca foarte multi vor fi interesati de aceasta informatie despre tara in care toti bogatii isi tin banii, fabrica cele mai scumpe ceasuri, fac cea mai buna ciocolata si au unul din cele mai inalte niveluri de trai din Europa!

1. In Elvetia in functia de presedinte este numit pe rand unul dintre cei sapte membri ai Consiliului Federal. In 2011, acest post a fost detinut de o femeie Mechel Calmy Ray (inainte de ea a fost tot o femeie). Teoretic, fiecare ministru poate fi presedinte de mai multe ori si au existat si cazuri in care sa devii presedintele nu a fost posibil.

2. In Elvetia, nu exista orase cu milioane de oameni, nici macar cu jumatate de milion.

3. In Elvetia exista cel mai inalt baraj din lume – Grand Dixence.

4. In Elvetia, sistemul de alegeri (sau, mai degraba, referendumurile) permite sa fie organizat un referendum in fiecare duminica. In practica, acest lucru se intampla mai rar – de cateva ori pe an, fara prea mult entuziasm.

5. Un astfel de referendum a interzis construirea de minarete noi.

6. Exista 6 minarete in tara, dar nu isi indeplinesc principala functie (adunarea la rugaciune) din cauza legii cu privire la tacere. Exista mai multe moschei in tara si se pot construi altele noi.

7. Monedele au valoare nominala cuprinsa intre 5 centi si 5 franci, bancnotele – de la 10 la 1000 de franci. In franc 100 centi (fr.r.) sau rapen (germana), 1 franc aproximativ 0,8 euro sau 1 dolar american.

8. Elvetia este singura confederatie din lume.

9. In Elvetia exista 4 limbi oficiale. Cel mai rar – Romansh – detine 0,7% din populatia tarii.

10. In Elvetia, scoala incepe de la 4 ani, 4 zile pe saptamana (miercuri, zi libera).

11. In Elvetia, magazinele se inchid la ora 19, duminica, nu functionează deloc. Exceptii: joi functioneaza pana la 21, iar micile magazine functioneaza asa cum doresc.

12. Elvetia nu are iesire la mare sau la ocean, ceea ce nu a impiedicat-o sa castige o data regatta oceanica Cup of America.

13. In ultimii ani, secretul bancar a fost zdruncinat. Bancile elvetiene sub presiune au fost obligate sa dea datele unor clienti catre autoritatile din Statele Unite si Germania.

14. In Elvetia, alcoolul nu este vandut in magazine dupa ora 21:00.

15. In Elvetia, doar un oras are metrou (Lausanne) si este terestru si fara sofer.

16. In armata elvetiana slujesc aproape toata viata, trecand in mod regulat antrenamente saptamanale (in total aproximativ un an). Angajatorul pe timpul antrenamente plateste salariul obisnuit.

17. De armata, poti „scapa” oficial, daca dai in buget 3% din toti banii castigati pana la 30 de ani.

18. Puteti pastra armele dupa slujba si statul incurajeaza asta. Adesea este posibil sa intalniti oameni cu automatul pe umar chiar si in transportul public.

19. A detine arme si a sluji in armataa au dreptul doar cetatenii Elvetiei.

20. Cetatenia elvetiana poate fi obtinuta dupa 12 ani de sedere in tara.

21. Elvetia este formata din 26 de cantoane (unitate teritoriala), cantonul fiind alcatuit din comune.

22. In consecinta, legile (si impozitele) sunt de nivel comunitar, cantonal si federal.

23. Elvetia a inceput cu 4 cantoane, dintre care unul (Schwyz) care a dat numele tarii. Ca urmare a anexarii diferitelor terenuri la confederatie, numarul a crescut pana la 25 (acesta din urma fiind Geneva). Iar in 1979, un canton a fost impartit in doua ca rezultat al unui referendum.

24. Inflatia in Elvetia nu depaseste 1% pe an.

25. In Elvetia, jumatate din energia electrica este generata de centralele hidroelectrice.

26. Elvetia are cel mai lung tunel din lume – Gotthard, 57 km. Printre altele exista si Saint-Gotard, care ocupa locul al treilea in lume – 17 km. Spre deosebire de faimosul tunel Mont Blanc (care este, de asemenea, este mai mult scurt), tunelul elvetian – este gratis (adica intra in taxa anuala pentru utilizarea autostrazilor din tara).

27. In Elvetia, educatia este gratuita, inclusiv pentru straini. Scolile private costa de la 25 de mii de franci pe an.

28. Medicina cu plata, asigurarea – obligatorie.

29. Aeroportul din Geneva este situat in Elvetia, insa exista un drum care duce in Franta fara trecerea frontierei terestre (in mod oficial trecerea frontierei este la aeroport).

30. In Basel (Mulhouse), dimpotriva, aeroportul este in Franta si are drum spre Elvetia, considerat teritoriul Elvetiei.

31. In filmul „Golden Eye” James Bond sare de la inaltimea al celui de a 4-lea baraj din Elvetia (Verzasca sau Contra), care este cel mai inalt punct bungee-jumping din lume.

32. Elvetia are cea mai inalta statie de cale ferata montana din Europa – Jungfraujoch.

33. In conformitate cu Legatum Prosperity Index, Elvetia in ultimii trei ani a ocupat primul loc in lume pentru managementul calitatii.

34. Multe armate si-au facut trecerea peste Alpii din Elvetia.

35. In Elvetia, exista un numar foarte mare de sedii ale organizatiilor internationale, cum ar fi ONU, Crucea Rosie, OMS, OMC, CERN, etc. Sportve: FIFA, FIBA, IOC, cele comercialae se aduna: Nestle, Philip Morris, Novartis si asa mai departe.

36. In cadrul programului de stat, dependentilor de droguri li se ofera o doza gratis, alimente si un loc de somn. Se crede ca asta este mai ieftin decat sa contracareze incalcarile din partea lor.

37. Cel mai faimos atlet elvetian – tenisistul Roger Federer, fostul prim racheta din lume, si acum se afla in topul jucatorilor.

38. Pomii de Craciun in Elvetia, pot fi aruncati doar o zi pe an – chiar la inceputul lunii ianuarie.

39. Cadourile minore pentru functionari sunt de fapt legalizate – pentru orice certificat este necesar sa platiti cel putin 25 de franci, o fac repede.

40. Pentru a taia un copac, trebuie sa obtineti permisiunea autoritatilor, chiar daca l-ati plantat personal pe propriul tau pamant.

41. Vinul elvetian este aproape necunoscut in lume, deoarece este baut in totalitate in interiorul tarii.

42. FONDUE si RACLETTE elvetiene sunt foarte simple de pregatit si se pregatesc pe masa in prezenta oaspetilor.

43. In orasul elvetian Zermatt sunt total interzise autovehiculele pe benzina si motorina, fiind permise numai vehiculele electrice.

44. Pentru adresa in Elvetia nu se scrie numarul de casa, ci de scara (ceremonial). Numere pentru apartamente nu exista- in loc de ele exista placute cu nume.

45. Pe strazi nu exista caini si pisici fara stapan.

46. La un moment dat, fiecare casa noua trebuia neaparat sa aiba un adapost anti bomba, apoi obligatia a fost inlocuita cu plata taxei, apoi si aceasta lege a fost abolita cu totul, dar adaposturile au ramas.

47. In cladirile cu apartamente, la subsol exista de obicei o spalatorie bine echipata. Accesul la aceasta este strict dupa program pentru locuitorii casei.

48. Orice companie din Elvetia trebuie sa aiba obligatoriu un director elvetian. Exista chiar si o astfel de profesie ca director nominal angajat. Titularii de pasapoarte elvetiene pot castiga foarte bine nefacand nimic, ci pur si simplu fiind numit ca director in mai multe companii.

49. In Elvetia s-a deschis primul hotel din lume cu zero stele intr-un buncar antinuclear.

50. Serverele de gazduire a fisierelor Rapidshare sunt situate intr-un buncar antinuclear subteran in Elvetia.

Facebook Comments Box