Elvetia este uimitoare – o tara unica. Am mai scris despre asta AICI ! Sa incercam s-o cunoastem mai profund, in ce consta unicitatea Elvetiei? Dar ce stiti voi despre Elvetia? Bursele stabile de valori, branzeturile delicioase si ciocolata, ceasurile de calitate cu secole de istorie, si desigur cutitele – iata o scurta lista de idei a multor oameni despre aceasta tara.

Dar stiati ca:

Primul hotel din lume de „zero stele” a fost deschis in Elvetia intr-un buncar antinuclear. Hotelul dispune de conditii speciale de viata spartana pentru un pret minim de la 9 la 13 $ pe noapte. Temperatura in camere +15 grade, dar servitorii milosi sunt gata sa va ofere sticle cu apa calda pentru a va incalzi patul. Nu veti crede, dar nu duc nici o lipsa de clienti.

In prezent, notiunea de „doorman” ( portar ) cunoscuta in prezent si drept „elvetian” este o apelare destul de populara pentru lucratorii din hoteluri. Acest cuvant are o legatura directa cu Elvetia, pentru ca pana in secolul al 19-lea anume asa erau numiti locuitorii ei. Elvetienii slugeau la curtile nobililor din Europa de Vest, inclusiv ca garda de corp in paza Papei de la Roma. Mai tarziu adresarea a inceput sa fie folosita pe scara mai larga, si pentru a evita confuziild si neintelegerile gresite populatia elvetiana a fost numit „elvetian”.

Presedintele tarii poate deveni unul dintre cei sapte membri ai Consiliului Federal, chiar si in mai multe randuri.

Designul Turnului Eiffel isi datoreaza existenta unui profesor elvetian – Hermann von Meyer. Acest om de studii in domeniul structurii osoase umane a servit ca surs de inspiratie pentru inginerul Gustave Eiffel.

In Elvetia exista patru limbi oficiale, si nu exista capitala. In acelasi timp, in tara nu exista conflicte inter-etnice.

Se pare ca arhicunoscutul cutitul elvetian este o inventie a romanilor. In muzeul din Cambridge este prezentat un instrument care combina lama, spatula, lingura, furculita, scobitoare, cat si un varf pentru a extrage carnea din cochiliile de melci.

Deja de 200 ani la Geneva este anuntata primavara, atunci cand apare prima frunza de castan sub cladirii guvernului. De obicei, primavara vine in luna martie, cateodata si mai degraba. Datele cele mai unicale sunt 29 decembrie 2002 (primavara a venit), iar in 2006 de castan a inflorit de doua ori.

Tara nu are iesire la mare sau ocean, dar are o flota excelenta.

In urma cu 150 de ani Elvetia era cea mai saraca tara din Europa, iar acum despre stabilitatea economica scrie toate mass-media, fiind una dintre cele mai bogate tari din Europa.

Educatia in Elvetia, chiar si pentru straini este gratuita. Singurele exceptii sunt scolile private.

Elvetienii cred ca lupta impotriva coruptiei este mai usoara prin legalizarea mitei drept plata pentru servicii.

Un alt fapt interesant este – Elvetia este in inima Europei, dar nu face parte din Uniunea Europeana. Pe teritoriul sau este sediul ONU, dar tara nu apartine la ONU.

Protectia sociala a cetatenilor prevazuta de catre Guvern cere ca seful oricarei companii trebuie sa fie numai cetatean al tarii.

Un fapt distractiv la sfarsit: intr-unul dintre hotelurile (din Basel) dispareau in mod constant cutitele si furculitele de argint si placate cu aur. Luptand cu furtul, proprietarul hotelului a facut pe fiecare dintre ele cate o inscriptie -„furate de la Bernard”

Curiozități Elveția

Curiozități interesante despre Elveția

Facebook Comments Box