Intotdeauna mi-a placut sa verific cutia postala, de fiecare data, urcand scarile, astept – daca exista ceva interesant acolo? E adevarat, minunile se intampla foarte rar – si doar atunci, daca noi insine ne-am trimis o carte postala dintr-o calatorie in strainatate. Deci singurul lucru care se putea gasi in acea cutie erau facturi de plata. Ei bine, si un milion de reclame, care merg imediat la cosul de gunoi. In Elvetia, totul vine in cutia postala – facturi, carduri bancare, chiar si actele de identitate. Exista si publicitate, dar mult mai putin. Inainte de Anul Nou, tot felul de organizatii solicita bani ca sa fie transferati copiilor infometați din Africa (se anexeaza o chitanta pentru contributie). Inainte de alegeri, uneori mai arunca cateva pliante de partid. Ei bine, o data pe saptamana – ziarul local Lausanne Cité cu cateva insertii publicitare dintr-o farmacie sau alimente/mobilier/si alte magazine.

Reclama din magazin merge imediat la cosul pentru hartie si, de obicei, rapid frunzaresc ziarul – uneori exista articole interesante. Saptamana trecuta, de exemplu, au vorbit despre moneda locala. Nu, nu despre francul elvetian – despre lema.

Interesant, nu mai auzisem de monede regionale, dar se dovedeste ca exista o multime! O alta etapa de dezvoltare a inceput in 2008, in legatura cu criza financiara. Astazi in lume exista peste 5.000 de monede regionale, dintre care aproximativ 60 sunt in Franta si cateva in Elvetia.

Lema a fost lansat pe 18 septembrie 2015. Acum poate fi cheltuit in peste 270 de locuri – in restaurante, magazine, cabinete medicale, la unele cursuri (de exemplu, condus). Locul circulatiei – teritorii franceze si elvetiene in jurul lacului Geneva (lac Léman), in onoarea caruia este numita moneda. In total, aproximativ 60.000 de lema sunt in prezent in circulatie, iar aproximativ 1.100 de persoane le folosesc. Ideea este ca cumparatorul aduce lema in magazinele locale, care, la randul lor, pot utiliza acesti bani pentru propriile achizitii de la producatori locali.

Bancnotele exista in valoare de 1, 5, 10 si 20 de lema. Le puteti obtine schimband euro sau franci la birourile de schimb – in Lausanne sunt doua. Un lema este egal cu un euro sau un franc.
Ce se intampla daca pretul este 5,50? Lema marunti nu are, deci in acest caz trebuie sa platiti 5 lema si 50 de centi elvetieni.

Acum se dezvoltata o versiune electronica a lemanului, cu ajutorul careia va fi posibila efectuarea de achizitii printr-o aplicatie speciala.

Cred ca moneda regionala este o idee buna, deoarece contribuie la dezvoltarea intreprinderilor locale. Cu toate acestea, nu cred ca eu i-asi folosi – decat daca ar fi devenit mult mai utilizabili si s-ar fi putut plati cu ei la piata.

Ce credeti, ati cumpara moneda regionala daca ar fi unde locuiti?

LEMA

Valuta regionala a lacului Geneva – LEMA

Facebook Comments Box