S-a intampat in aceasta vara, evenimentul a avut loc: am obtinut permisul de conducere auto in Elvetia!!! Va povestesc aici. Toate lucrurile sunt valabile pentru Lausanne (si, in consecinta, pentru cantonul Vaud), in alte locuri poate fi complet diferit. (Cum sa-l obtii de la zero, nu stiu, eu am avut permis deja).
La sosirea in Elvetia, drepturile strainilor (nu toate) sunt valabile un an [ aici ne referim la dreptul de a conduce cu permisul din tara ta, etc. ]. Dupa aceea, spre deosebire de alti europeni, care pur si simplu isi pot schimba permisul, unii trebuie sa dea un examen. Mai precis, nu este nici macar un examen, ci un test. Primul lucru care trebuie facut este sa completati formularul de cerere. Chestionarul ar trebui sa aiba o stampila de la -controle des habitants – organizatia in care toti strainii sunt inregistrati la sosire. Un timbru costa 20 de franci. Chestionarul trebuie sa aiba si semnatura unui medic oculist. Eu personal m-am dus la clinica sa consult un medic. M-au verificat daca este posibila o corectie la unitate (adica nu daca vad o unitate in ochelarii mei) si campul vizual. Un prieten a mers la optica, i s-a verificat vederea cu ochelari si i-au spus ca se certificatul daca vederea este de 0.6. M-a surprins – intr-un fel este foarte ciudat, dupa parerea mea, nu este suficient.
Asadar, formularul de cerere pentru permis se depune la -Service des automobile si vi se ofera o hartie cu care puteti circula exact 4 luni si nici o zi mai mult. Asa a fost in cazul meu, pentru ca permisul meu era deja nul. Nu stiu cum se intampla acest lucru atunci cand drepturile sunt inca valabile. Poate la fel. Cel putin, examenul trebuie sa fie sustinut in patru luni, iar aceasta perioada nu poate fi prelungita in niciun caz. Dupa ce primiti hartia care va permite sa circulati, trebuie sa apelati la un instructor. Pe site-ul -Service des automobiles este o lista intreaga a acestora si se numesc -moniteurs de condiute. Unii lucreaza particulat, altii in scolile de soferi. Din punctul meu de vedere, sustinerea unui examen fara a consulta un instructor cel putin o data este imposibil. Eu am avut putina experienta la condus, in final m-am instruit mult. Am cheltuit o gramada de bani pentru aceasta afacere = (o lectie costa cel putin 80 de franci, am platit 92-95 (dau o mica reducere pentru 5 sau 10 lectii).
Prin ce difera conducerea in Elvetia de alte parti si tari?
1. Limita de viteza. In orase 50 km/ora, in afara orasului 80 km/ora, autostrada 120 km/ora. Uneori, in unele parti ale orasului – 60 km/ora, in afara orasului 100 km/ora.
2. Exista o multime de sensuri giratorii. Cunosc un loc in care unul trece pur si simplu in altul. Acestea sunt fleacuri, dar trebuie doar sa te obisnuiesti cu ele.
3. Nu exista curti la case, dar sunt zone unde viteza este limitata la 20 sau 30 km/h – la noi se numesc zone rezidentiale. In zona 30, de multe ori trebuie sa acorzi prioritate de dreapta si sa fii politicos cu pietonii, desi nu au prioritate. In zona 20, pietonii au prioritate in trafic.
4. Uneori, langa trecerea de pietoni stau oamenii in geci verzi cu uh … nu bastoane, dar astfel de semne rotunde. Acestia sunt persoane speciale care au grija de copii [ mai exact de siguranta lor ]. Ei stau in momentele in care copiii merg de obicei la scoala sau se intorc de la scoala si opresc masinile.
5. Desi teoretic, masinile ar trebui sa se opreasca intotdeauna la trecerile de pietoni. Si aici o fac in continuare mult mai des decat la noi.
6. Din fericire, aproape ca nu exista niciun tramvai prin orasele elvetiene, iar cele care exista au propria lor banda.
7. Dar exista biciclisti. Uneori au o banda dedicata si atunci trebuie sa aveti grija doar atunci cand virati. Uneori nu exista nicio banda  si atunci trebuie sa mergi la un metru de bordura, lasandu-le loc. Cand faceti dreapta, ar trebui sa mergeti intotdeauna aproape de margine, astfel incat sa nu va taie drumul un ciclist care vrea sa mearga drept. In general, ei trebuie monitorizati in mod constant, deoarece sunt foarte activi, pot merge din ambele parti ale masinii.
8. Multe semafoare aici sunt automate. Senzorii sunt montati pe asfalt – pe partea din care masina a a sosit mai devreme, se va aprinde o lumina verde. Si la semafoare exista camere, deci NU treceti pe rosu. Aici orice abatere costa cump. Am primit o factura pentru proprietarii anteriori ai apartamentului pentru o trecere la rosu – 250 de franci. Si pentru depasirea de viteza cu 40 km/ora iti iau permisul.

Nu-mi mai amintesc nimic altceva. Examenul are loc doar la 7:45, deoarece aceasta este cea mai proprice perioada. Oamenii care obtin permisul de la zero au posibilitatea de a alege ora, ceilalti pot veni doar dimineata devreme. Este necesar sa va inregistrati cu cel putin o luna inainte – mai cu seama vara. Da, apropo, inca un detaliu – din anumite motive fata de straini, elvetienii sunt foarte condescendenti. Daca iei examenul cu succes, acestia emit permisul obisnuit care va permite sa conduceti orice tip de masina (in limitele drepturilor din categoria B, desigur). La examen vii la sectia –Service des automobiles pentru un examen. Masina este intr-o parcare speciala, apoi asteptati.

Va cheama, verifica documentele. Apoi mergeti cu examinatorul, va urcati in masina si conduceti. Instructorul ramane sa astepte in cladire. Examenul dureaza in Elvetia o ora sau ma rog, cel putin 50 de minute. Orasul, mediul rural, autostrada – totul intra in examen. Ei nu spun cum sa mergi, ei iti spun – unde – mergeti in directia Geneva. Si voi mergeti si cautati semne unde este indicat drumul spre Geneva. Mi-au spus: „C’est un tout petit oui” – m-au intrebat pe unde am mai circulat pana acum si eu am mormait ca nu prea am circulat in general, nu am mers foarte mult, am avut norocul ca permisul meu avea deja mai mult de un an. Asadar, acum am drepturi europene nelimitate de a conduce!

Permis de conducere Elveția

Permisul de conducere auto în Elveția

Facebook Comments Box