Cum să mergi la studii în Elveția gratuit? Ce limbă trebuie să știi pentru a studia în Elveția? Cine poate aplica pentru o bursă guvernamentală? O listă de specialități, universități, documente necesare, precum și termenele limită de aplicare – toate în articolul nostru de astăzi.

Cel mai adesea, atunci când caută o universitate străină, studenții optează pentru Germania, SUA și Cehia, uitând că poți studia gratuit și în Elveția. Guvernul elvețian oferă diverse burse cetățenilor străini. Din 1961, aceste burse au fost acordate de către Comisia Federală de Burse ESKAS (Eidgenössische Stipendienkommission für ausländische Studierende) candidaților din peste 180 de țări. În fiecare an, Comisia selectează aproximativ 250 de noi bursieri.

În lumea modernă, o diplomă elvețiană nu este doar un document care indică primirea de studii superioare. Acesta este un adevărat semn distinctiv al calității, care confirmă abilitățile profesionale ale studentului într-un anumit domeniu de activitate. Din acest motiv, angajatorii din întreaga lume preferă adesea solicitanții cu diplomă de la o instituție de învățământ superior elvețiană.

Pe de o parte, statul oferă burse concepute pentru solicitanții de doctorat și postdoctorat de orice specialitate. Pe de altă parte, există burse pentru reprezentanți ai artelor – designeri, artiști, muzicieni.

Scopul Burselor
Ca regulă generală, bursele se acordă de regulă pe un an, cu excepția burselor pentru doctoranzi și masteranzi, care pot fi prelungite pe un total de 3, respectiv 2 ani. Solicitanții ESKAS trebuie să fie sprijiniți în cererea lor de bursă de un supervizor de la o universitate elvețiană. În plus, bursierii federali primesc sprijin administrativ de la un departament specializat al universității.

Scopul acordării de burse studenților străini și tinerilor oameni de știință din Elveția este de a permite studenților din țările în curs de dezvoltare și industrializate să primească studii superioare sau formare profesională, pentru a permite tinerilor artiști străini să-și continue educația.

Burse în Elveția

Burse pentru studii în Elveția

Tipuri de burse în Elveția

Bursa de cercetare
Această bursă este destinată tinerilor oameni de știință de până la 35 de ani care au o diplomă de master sau o diplomă de specialitate. Pentru a primi o bursă, unul dintre criterii este un plan de cercetare ulterioară sau colectarea de materiale pentru redactarea unei teze de doctorat. Pentru a aplica, trebuie să primiți o invitație de la un supervizor din Elveția. De menționat că bursa nu poate fi prelungită.

PhD – bursă de doctorat
Această bursă este destinată tinerilor oameni de știință de până la 35 de ani care au o diplomă de master sau o diplomă de specialitate. Pentru a primi o bursă, unul dintre criterii este un plan de cercetare ulterioară și susținerea unei teze de doctorat. Pentru a aplica, trebuie să primiți o invitație de la un supervizor din Elveția.

Bursa postdoctorală
Această bursă este pentru tinerii oameni de știință care au un doctorat sau un doctorat și intenționează să întreprindă cercetări postdoctorale. Pentru a aplica, trebuie să primiți o invitație de la un supervizor din Elveția. O caracteristică importantă este, de asemenea, că cererea poate fi depusă numai în cel mult 5 ani de la data primirii titlului de doctor.

Specialități creative
Guvernul elvețian sprijină și studenții de artă. Pentru ei există o bursă specială, care se eliberează pentru un an universitar.

Persoanele eligibile includ studenții din școlile de design, arte plastice, arte aplicate și conservatoare. O condiție prealabilă pentru aplicare este finalizarea cu succes a examenelor de admitere, care depind direct de profilul pregătirii studentului – fiecare student trebuie să ofere lucrarile sale.

Muzicienii sunt obligați să atașeze trei compoziții la scrisoarea de motivație și la biografie (cv), artiștii și designerii – copii ale a trei lucrări și schițele lor, iar compozitorii – partiturile lor. Solicitanții de bursă trebuie să aibă vârsta sub 35 de ani. Este de remarcat faptul că această bursă poate fi prelungită până la 21 de luni, ceea ce îi crește popularitatea printre alte programe sociale pentru studenți.

Specialități economice
În plus, studenții pot primi burse în cadrul programului MAPOW. Numărul plăților sociale este limitat – 8 burse pe an. Acest program este oferit doar studenților care studiază la Facultatea de Economie. Bursele sunt oferite pentru un semestru și implică, de asemenea, un stagiu de cinci luni într-o companie din Elveția.

Lista universităților care participă la programele de mai sus:
ETH Zurich
Școala Politehnică Federală din Lausanne
Universitatea Basel
Universitatea din Berna
Universitatea din Fribourg
Universitatea din Geneva
Universitatea din Lausanne
Universitatea din Lucerna
Universitatea din Neuchâtel
Universitatea din St. Gallen
Universitatea din Lugano
Universitatea din Zurich
Universitatea de Științe Aplicate din Berna
Universitatea de Științe Aplicate Elveția de Nord-Vest
Universitatea de Științe Aplicate Elveția de Vest
Universitatea de Științe Aplicate Kalaidos
Universitatea de Științe și Arte Aplicate din Lucerna
Universitatea de Științe Aplicate din Elveția de Est
Universitatea de Științe Aplicate din Elveția Italiană
Universitatea de Științe Aplicate Graubünden (FHGR)
Universitatea de Științe și Arte Aplicate din Zurich
Universitatea de Formare a Profesorilor din Berna
Școala de Educație FHNW
Universitatea de Formare a Profesorilor din Cantonul Schwyz
Universitatea din St. Gallen
Institutul Federal Elvețian pentru Educație și Formare Profesională
Institutul Federal Elvețian de Sport Magglingen SFISM
Universitatea Pedagogică Schaffhausen
Universitatea de Educație Pedagogică din Thurgau
Universitatea de Științe Aplicate în Educație pentru Persoane cu Nevoi Speciale
Universitatea de Formare a Profesorilor din Cantonul Valais
Universitatea de Formare a Profesorilor din Lucerna
Universitatea Grison de Formare a Profesorilor
Universitatea de Formare a Profesorilor din Zug
Universitatea de Formare a Profesorilor din Cantonul Vaud
Universitatea de Formare a Profesorilor din Zurich
Institutul de Studii Internaționale și de Dezvoltare

Cum se face selecția candidaților pentru burse
Aplicațiile sunt preselectate de autoritățile naționale relevante și/sau de misiunea diplomatică elvețiană. Aplicațiile de pe această listă sunt apoi evaluate de Comisia Federală pentru Burse Internaționale pentru Studenți (FCS), care ia decizia finală. La rândul său, FCS evaluează cererile pentru burse în funcție de trei criterii:
* biografia – CV-ul candidatului,
* calitatea proiectului de cercetare sau a muncii creative,
* sinergie și potențialul pentru viitoarele colaborări de cercetare.
Comisia este formată din profesori din toate universitățile publice din Elveția. Decizia de a acorda burse este luată pe baza realizărilor academice și științifice.

Desigur, dacă urmează să studiezi în limba germană, veți avea nevoie de un certificat care să confirme cunoștințele voastre de germană.

Documente necesare pentru aplicare
Cererile de depunere a documentelor sunt acceptate atât în ​​limba engleză, cât și într-una dintre limbile naționale ale Elveției. Este de remarcat faptul că este necesară o traducere legalizată a documentelor din alte limbi într-o limbă străină și, de asemenea, puteți confirma autenticitatea datelor de către secretariatul universității dumneavoastră.

Setul de documente trebuie să includă:
* 1 set original și 2 seturi care conțin copii ale documentelor.
* Formular de cerere semnat cu fotografie.
* CV-ul (CV) cu o listă de publicații academice și premii.
* Scrisoare de motivație (lungimea scrisorii – maxim 2 pagini A4).
* O descriere completă a proiectului de cercetare pe care doriți să-l transmiteți (maximum 5 pagini, cu semnătură) folosind doar chestionarul programului.
* Un scurt CV și o copie a unei scrisori de la un profesor de la universitatea elvețiană gazdă în care se precizează de ce este dispus să conducă lucrarea și să vă susțină teza de doctorat.
* 2 scrisori de recomandare de la doi profesori diferiti sub forma unui program cu semnaturi.
* Copii ale diplomelor și certificatelor de la locurile anterioare de studii.
* certificat medical semnat.
* 2 copii ale paginii principale a pașaportului (cetățenii dubli adaugă copii ale ambelor pașapoarte).
*Solicitanții care se află deja în Elveția în timpul procedurii de aplicare, adaugă o copie a permisului de ședere elvețian.

În ce limbă se predă în Elveția
Nu trebuie să uităm că Elveția are 4 limbi oficiale (germană, franceză, italiană și romanșă) și multe dialecte. De exemplu, Alemannic de Jos, Alemannic de Sus și Alemannic de Munte. În ciuda faptului că majoritatea oamenilor din Elveția vorbesc unul dintre dialectele, germană elvețiană nu este recunoscută oficial.

Conform constituției țării, germana este limba oficială, dar aceasta nu se referă la diferitele dialecte, ci la limba însăși. Predarea la universități în cursurile de limbi străine se desfășoară în așa-numita Hochdeutsch – germană literară, așa că nu ar trebui să vă faceți griji pentru faptul că este posibil să nu înțelegeți personalul didactic după ce ați învățat limba germană în Ralta parte.

Termenele limită pentru depunerea cererilor de participare la selecție
Puteți aplica pentru Bursa Guvernului Elvețian pentru 2022/23 până la sfârșitul lunii octombrie a anului curent. Bursele pentru anul universitar 2023-24 vor fi anunțate online din august 2022.

Facebook Comments Box