Care oraș este adevărata capitală a Elveției? Ce leagă Elveția și Liechtenstein, cu excepția aceleiași limbi? Unde să mergi și ce să vezi în Berna? Astăzi vă invităm să vizitați principalul oraș al Elveției pitorești.

Elveția este una dintre țările în care cel mai mare oraș al țării nu este capitala sa. Australia este pe aceeași listă cu ea, unde situația este similară. Când a existat o dispută cu privire la care dintre cele două orașe australiene – Sydney sau Melbourne – să fie capitala statului lor, au ajuns până la urmă la concluzia de a construi câte o alternativă fiecăruia dintre ele în fața Canberrei. În ceea ce privește Elveția, cel mai mare oraș din țară – Zurich, nici nu a căpătat laurii capitalei. Și deși Confederația Elvețiană nu are o capitală oficială, Berna încă poartă acest titlu de facto.

Pentru început, este de remarcat faptul că Elveția și capitala ei a sărbătorit aniversărea în 2021. Prima mențiune despre statul elvețian datează din 1291, iar Berna a fost formată cu 100 de ani mai devreme. Acdica în 2021 orașul are 830 de ani, iar Confederația are 730.

Berna se află la răscrucea principalelor rute turistice din Elveția. Prin el trece drumul de la Zurich la Lacul Geneva, de la Basel la Oberlandul Bernez, cea mai populară zonă turistică a țării. Capitala Elveției a atras mereu mulți călători.

Istoria Bernei
Capitala Elveției ocupă doar locul 5 între orașele țării în ceea ce privește populația: în orașul însuși locuiesc 135 de mii de oameni, iar ținând cont de aglomerație, ajunge la doar 280 de mii. Deoarece Elveția este împărțită în cantoane, fiecare dintre care are o limbă proprie, Berna se numără p

Constituția Elvețiană permite cantoanelor să aibă propriile capitale, iar Berna este una din ele. Și aici sunt concentrate toate structurile vitale ale țării, inclusiv guvernul și parlamentul Confederației.

Etimologia numelui capitalei țării provine de la animalul-gazdă din taiga. Legenda spune că tatăl fondator al orașului, Berthold V, Ducele de Zähringen, a decis să-i dea numele unui animal pe care l-ar putea prinde în pădurile locale. S-a dovedit a fi un urs, care a devenit simbolul Bernei.

Apropo, ursul este și un simbol al Berlinului. În plus, chiar și astăzi chiar în Berna puteți întâlni urși: orașul are un parc Berengraben, unde puii de urs trăiesc într-un șanț. Asigurați-vă că includeți o vizită la parc în itinerarul dvs.

Din momentul înființării, Berna a primit rapid statutul de oraș liber în cadrul „Sfântului Imperiu Roman” al națiunii germane; s-a întâmplat în 1218. Și în mai puțin de un secol și jumătate a devenit parte a Confederației ca canton separat. Elveția și-a câștigat independența efectivă în 1499. Până în 1415, ținuturile Aargau au fost anexate, în 1536 – Vaud (Vaadta). Aceste ținuturi au făcut parte din Berna până la începutul secolului al XIX-lea. Și în 1528 orașul a cunoscut Reforma, în urma căreia populația de limbă germană l-a urmat pe Ulrich Zwingli.

S-ar putea să aveți impresia că Elveția este considerată o țară exclusiv pașnică, dar nu a fost întotdeauna cazul. Istoria Bernei individuale este plină de tot felul de răsturnări. Acest lucru s-a datorat în principal protestelor plebeilor împotriva patriciatului, care a avut puterea în canton multă vreme. La sfârșitul secolului al XVIII-lea Berna a supraviețuit capturii napoleoniene. Ca urmare a venirii la putere a burgheziei, cantoanele Aargau și Waadt au devenit independente.

Dar deja în 1813 a avut loc o contrarevoluție la Berna, când patriciatul și-a recăpătat poziția dominantă. El a reușit să reziste până în 1830, când guvernul a reușit în sfârșit să se democratizeze. După prăbușirea Imperiului Napoleonic în 1815 la Congresul de la Viena, Berna a proclamat neutralitatea eternă, care a fost confirmată în mod repetat mai târziu. Și în 1848 a fost adoptată Constituția țării, care a determinat principiile de existență a cantoanelor. După 20 de ani, veșnica neutralitate a fost proclamată de vecinul Liechtenstein al Elveției, care s-a retras din Confederația Germană, iar după 55 de ani a încheiat cu aceasta un acord, conform căruia Confederația a început să-și reprezinte interesele politice.

La începutul secolului XX Berna a devenit unul dintre locurile de desfășurare a revoluționarilor ruși. În oraș a avut loc o conferință a organizațiilor străine ale RSDLP. Într-un cuvânt, capitala Elveției, la fel ca întreaga țară, a trecut de ambele războaie mondiale.

Obiective turistice din Berna
Am menționat deja Berengraben (Bärengraben), așa că să trecem la povestea orașului vechi (Altstadt).

Catedrala din Berna (Berner Münster)
Una dintre atracțiile din Berna este Catedrala Sf. Vincent Berner Münster, care a fost construită peste un secol și jumătate. Poate fi numit un exemplu de gotic târziu, încoronat cu un turn de 100 de metri. Acest templu este considerat cel mai înalt din Elveția. Apropo, în Elveția numărul protestanților (calviniști) și al catolicilor este aproximativ același. Catedrala din Berna este una dintre cele protestante.

Biserica Nydegg (Nydeggkirche)
În aceeași zonă există un alt templu al orașului – Biserica Nideggskaya. Este de remarcat faptul că cu un an înainte de apariția Bernei, în locul său a fost situat castelul Nidegg. După ce castelul a fost distrus, în locul ei a apărut actuala biserică. Interesant este că în perioada Reformei a fost folosit ca depozit de cereale. Iar din 1566, i.e. timp de 455 de ani, a fost folosit în scopuri religioase.

Podul Untertor (Untertorbrücke)
Podul Untertor (lit. „podul de la poarta inferioară”) este considerat cel mai vechi din capitala Elveției. Inițial, pe la mijlocul secolului al XIII-lea, era din lemn și traversa Aare în zona Castelului Nidegg, unde se află acum biserica. Actualul pod a fost construit în 1490. Lungimea lui este de 52 de metri.

Zytglogge
Strada principală a orașului vechi este Kramgasse. Aici este turnul principal al orașului cu clopoței, care se numește Zytglogge. Cu siguranță știți că Elveția nu este doar una dintre Mecca ale brânzei și ciocolatei din întreaga lume, ci și locul de naștere al mai multor mărci de ceasuri celebre. Swiss Miltary Hanova, Tissot, Adriatica și altele – aceasta nu este o listă completă a acestor mărci. Și numele turnului însuși este dat în dialectul bernez Schwitzerduch (Berner Mundart); în limba germană: Zeitglocke.

Ceasul din Berna În 1405, un incendiu a izbucnit în Berna, care a distrus turnul și clopoțeii. A fost nevoie de câteva secole pentru a restaura structura, iar în urmă cu mai puțin de 40 de ani, în 1983, reconstrucția ei a fost complet finalizată.

Turnul atrage atenția turiștilor. Cu 3 minute înainte de începerea următoarei ore, figurile încep să se schimbe pe turn, inclusiv un cocoș, un prost, un cavaler, un curător de horn, un leu și urși. Animalele se urmăresc unele pe altele, un prost sună un clopoțel și un cocoș cântă. Ceasul arată și mișcarea stelelor și cele 12 semne ale zodiacului.

Zahringerbrunnen
În capitala Elveției, există fântâni realizate de atelierul lui Hans Ging. Lângă Zytglogge se află o fântână pentru fondatorul orașului – Zähringer. Și în total sunt 11 în Berna. Iată încă 10: Piper, Anna Seiler, Shooter, Justice, Standard Bearer, Samson, Messenger, Moise, Riffli, Eater children.” Încercați să le găsiți pe toate!

Muzeele din Berna

Nu sunt atât de multe muzee în Berna. Dacă doriți să aflați mai multe despre armata elvețiană, ale cărei cuțite, ceasuri și rucsacuri sunt o marfă fierbinte în toată lumea, atunci vă sfătuim să vizitați muzeul militar al orașului. Iubitorii de transport se vor bucura cu siguranță de Muzeul Tramvaiului (das Tram-Muzeum). Pe Kramgasse 49, nu fițți prea leneși să mergeți la Muzeul Casa Einstein. Pe lângă acestea, vă recomandăm să vizitați muzee precum Kunsthalle, muzeul istoric al orașului, Antikensammlung (Muzeul de Antichități) și Muzeul Alpin (Schweizerisches Alpines Museum).

Sf. Peter und Paulskirche (Biserica Sfinților Petru și Pavel)
Când vizitați muzeele orașului, puteți merge la biserica Sf. Petru și Pavel. Este prima biserică catolică din oraș după Reformă. Construcția sa a durat 6 ani (1858-1864).

Un atribut important al capitalei oricărui stat este clădirea parlamentului său. Besuchsempfehlend!

Clubul de fotbal „Young Boys”
Succesul fotbalistic în Elveția este destul de modest, iar campionatul local de fotbal este la un nivel mediu. Clubul de fotbal Young Boys, care este de 16 ori campion național, are sediul în Berna. El va fi inferior în acest indicator cu Basel, care are 20 de victorii. Clubul ține meciuri acasă la Wankdorf Arena (aka Stade de Suisse), care poate găzdui doar 30.000 de persoane. Cu alte cuvinte, acesta este Westfalen-Stadion în miniatură.

Echipa este supranumită „albinele” (Bienen) din cauza culorilor negru și galben ale trusei – la fel ca la Dortmund. Și în 2021, echipa națională de fotbal a ajuns în ¼ de finală a Euro, făcând-o pentru prima dată în 67 (!!) ani, începând de la Cupa Mondială 54. Apropo, Berna a fost unul dintre orașele care a găzduit Euro 2008, pe care Elveția l-a ținut împreună cu Austria.

Universitatea din Berna (Uni Bern)
În sfârșit, merită menționate instituțiile de învățământ superior ale orașului. Acestea sunt Universitatea din Berna (1834) și Institutul de Științe Aplicate din Berna (Berner Fachhochschule). Acesta din urmă va împlini 25 de ani în 2022. Dacă mergeți în Elveția pentru a studia, asigurați-vă că le includeți în lista dvs.!

Berna

Orașele Elveției. Berna

Facebook Comments Box