Multi romani viseaza sa se mute in Elvetia, dar se intreaba cat de scumpa este viata aici. Teoretic desi francul elvetian este putin mai slab decat un euro, diferenta nu este mare. A tot crescut CHF-ul de cand a fost liberalizat cursul, asa ca pana la urma daca vrei sa faci o comparatie cu preturile din zona EURO, este destul de simplu. In Elvetia preturile sunt mai mari decat in Europa, dar si salariile sunt pe masura. Asa ca daca ai un loc de munca ok, iti permiti sa traiesti aici chiar si singur – desi sincer cred ca doar doi salariati isi pot permite un trai decebt i aceasta tara.

Cat de scumpa este viata in Elvetia

Preturile in Elvetia sunt peste dublu fata de Germania, nu mai zic de Romania noastra, unde ne plangem mereu ca totul este scump. V-am pus si o poza mai jos sa vedeti cat costa un kilogram de banane – 2,40 CHF, adica zic eu ca e cam dublu fata de Romania, nu-i asa? La Auchan le gasesti cu aproape 6 lei. Aici asa cum vedeti sunt aproape 12 lei. cam asa sta treaba la orice, rosiile sunt peste 4 CHF, adica 20 de lei. Nu vrei sa stii cat costa rosiile bio in Elvetia, dublu fata de cele normale. OK, stim ca elvetienii importa cam tot, ar fi culmea sa faca legumicultura la munte, nu-i asa?

Cred ca cel mai ieftin in Elvetia gasesti castraveti, cu doar 1,60 CHF, sa-ti faci o salata cu rosii si ceapa, plus ulei – fa tu socoteala cat te costa asta in Elvetia. Te-ai convins cat de scumpa este viata aici, sper ca nu te gandesti sa vii aici fara sa ai un job aranjat deja, sau ma rog – cateva mii bune de euro sau CHF in buzunar. Nici carnea nu este ieftina aici, chiar si carnea de gaina [ pui ] care peste tot este ieftina, aici e scumpa. Nici nu se vinde pieptul de pui la kilogram, 200 de grame portia. Evident daca un kilogram costa peste 40 de franci! Cascavalul – asta e produs traditional aici, costa 20 de franci kilogramul. In lei romanesti ar veni cam 100 de lei. Ala bun parca e mai ieftin – mama ce buna e cascaveaua aia de pe Valea Doftanei.

viața în Elveția

Cat de scumpa este viata in Elvetia

Facebook Comments Box