Astazi, in acest articol, vom merge intr-una dintre cele mai iubite, cele mai frumoase tari din lume, evident este Elvetia, odata ce postam aici articolul. Am scris mult despre Elvetia, puteti gasi la noi in fortmatii pe toate temele, care v-ar putea interesa.., dar aici vom scrie un articol-destainuire, impresii, experiente si trairi personale vazute si simtite in Elvetia (Switzerland). In Elvetia se vorbesc trei limbi, ingrijesc fanatic natura si platesc impozite uriase.

Ce ar putea fi mai bun decat ciocolata delicioasa, ceasurile fine si muntii magnifici din Elvetia?

Am plecat in Elvetia pentru a studia si imi indeplini vechiul meu vis de a trai in strainatate. Cum am ajuns in Elvetia?

In al cincilea an de universitate, am auzit de la o profesoara de matematica ca s-a deschis recent un laborator la Universitatea EPFL, care cauta studenti.

Am decis sa depun documentele – astfel incat mai tarziu, cand voi cauta de facto un loc de studiu in strainatate, sa am deja experienti si am fost admisa. Nu era sa refuz aceasta oferta. Asa am ajuns la Lausanne.

Intr-adevar, cum poti refuza so oferta de studiu in Elvetia! Dar, in general, tara este foarte diferita, difera de la canton la canton, in special prin limba ce se vorbeste. Elvetia stereotipica este precizia germana, farmecul francez si abilitatea italiana de a trai – este descrierea Elvetiei. Eu nu stiam aceste stereotipuri confirmate, cel putin cand am ajuns, nu le stiam.
In general, stiam foarte putine despre Elvetia inainte de a ma muta.
Despre acuratete? Da – asa este.
Spre deosebire de Franta sau Germania, pe trenurile din Elvetia te poti baza.

Daca doresti sa aranjezi o intalnire cu un elvetian, atunci trebuie sa va intelegeti cu doua saptamani inainte – altfel pur si simplu nu va avea timp, pentru ca totul este deja programat.

Cercul meu de contacte era format in principal din studenti absolventi si printre studentii de informatica erau foarte putini elvetieni.

Pentru mine, Elvetia inseamna munti, cascade, lacuri.
Aceasta este o oportunitate de a vorbi mai multe limbi.
Si, de asemenea, multa ciocolata delicioasa! Si branza. Si vin.

Ce am invatat in Elvetia si de la locuitorii ei?

Sa-mi fie mai putin frica. Sa vorbesc cu strainii. Sa ma simt libera sa vorbesc despre dorintele tale.

Majoritatea oamenilor cred ca daca e Elvetia, atunci obligatoriu e limba germana. Dar eu am locuit in partea franceza, la Lausanne, pe malul lacului Geneva.
Vorbeam limba franceza aproape fluent chiar inainte de a ma muta.
Limba germana, apropo, o stiamla un nivel bun – a fost predata la universitate.
Insa limba italiana am visat s-o invat cu mult timp in urma, de la prima mea calatorie in Italia. Si in Elvetia, in cele din urma mi-am realizat visul.
O vorbesc nu la fel de bine ca si alte limbi, dar suficient pentru a ma descurca in calatorii.

Limba germana elvetiana m-a amuzat la Zurich.
De vreme ce am studiat limba franceza (si limba germana) mult timp si in mod sistematic, nu pot spune ca am cuvinte preferate – asa cum nu le am in engleza.
Exista insa cuvinte din ambele limbi asociate Elvetiei.

Cel mai elvetian cuvant pentru mine este, poate, Wanderweg (german, in ciuda faptului ca traiesc in partea franceza).
Acest cuvant este ceea ce vezi adesea pe indicatoarele galbene in timpul drumetiilor. (Da, da, fara excursii in Elvetia, nicaieri). Wanderweg – exista o cale, un drum, un traseu, puteti merge acolo.

Limba franceza, spre deosebire de limba germana, in Elvetia este aproape aceeasi ca in Franta, dar exista mai multe expresii pe care francezii nu le inteleg.

De exemplu, elvetienii spun „santé!” atunci cand cineva stranuta, ceea ce inseamna „sanatate” (si se traduce prin „sa fii sanatos”).

Cand uit si spun asta cuiva din Franta, nu ma inteleg – la ei se zice – „à vos (tes) souhaits„.

O alta expresie este „ça joue”, „asta joaca”, in loc de frantuzescul „ça marche”, „asta merge” si ambele inseamna „merge, ne-am inteles”.

Limba germana in Elvetia este foarte speciala si nu are nicio legatura cu limba germana (Hochdeutsch) pe care o studiem.

La salutare elvetienii germani spun „Grüezi”, iar ciocolata nu se numeste ca in limba germana -Schokolade, ci cu ciudatatul cuvant -Schoggi. Am fost foarte surprinsa sa aflu despre acest lucru.

In limba germana elvetiana au chiar gramatica diferita, nu doar cuvinte.

Frumusetea incredibila a Elvetiei

Trei sfaturi pe care le-asi da celor care ajung in Elvetia!

Sa se impace. Cu faptul ca la magazine trebuie de mers inainte de ora 19.00. Ca duminica totul este inchis, ca spala aici poti doar o data pe saptamana la o masina publica. A fost destul de greu pentru mine sa ma obisnuiesc.

Hike! Obligatoriu. Vine din engleza si inseamna – calatorii, drumetii. In batura, pe munte, pe cateva ore, o zi intreaga sau mai multe, In Elvetia este o natura fenomenal de frumoasa si sa nu ai ocazia de a o admira este o mare pierdere.
Sa cunosti oameni noi, sa inveti limbi sa descoperi lucruri noi.

In ceea ce priveste + si – la o sedere in Elvetia?
Plusul cel mai de seama – un salariu mare.
Minusul – foarte greu de gasit un loc de munca.

O mica parte din ce aveam de spus. Poate si cu alte ocazii…

Viata în Elveția

Viata în Elveția

Facebook Comments Box