Potrivit cercetarilor realizate de numeroase agentii reputate, forta de munca din Elvetia este cea mai calificata din lume. Datorita in mare masura acestui fapt, tara a obtinut un succes incredibil in economie si in sfera sociala, in plus, cu o lipsa semnificativa de resurse naturale. centul de formare a absolventilor de cea mai inalta clasa sunt universitatile din Elvetia.

Invatamantul superior din Elvetia este considerat unul de foarte inalta calitate din lume. Universitatile din tara ocupa pozitii de varf in diverse ratinguri, iar taxele de scolarizare relativ ieftine atrag un numar mare de studenti straini. O diploma de prestigiu deschide perspective largi pentru imigratia in Europa pentru resedinta permanenta, pentru o slujba decenta in Elvetia si oportunitatea de a va deschide propria companie elvetiana.

Invatamantul superior in Elvetia

O caracteristica a sistemului de invatamant superior elvetian este posibilitatea de a studia in 4 limbi straine. In plus fata de cursurile de limba engleza, in special la programele de masterat, studentii pot alege o universitate cu instruire intr-una din cele 3 limbi oficiale ale tarii. De exemplu, in Zurich si Berna puteti studia in limba germana, in Geneva si Lausanne in franceza si in Lugano in italiana.

Datorita acestui fapt, aproximativ o treime din studentii din Elvetia sunt straini care reprezinta mai mult de 100 de nationalitati. Calitatea educatiei elvetiene este confirmata anual de agentiile de rating autoritare QS World University Rankings si The Times Higher Education.

Astfel, in 2019, in conformitate cu versiunea ambelor publicatii, 7 universitati din Elvetia se aflau in TOP-200. In plus, Institutul Federal Elvetian de Tehnologie se afla pe locul 10 si 11. Sa mentionam ca suprafata tarii este relativ mica, iar populatia este putin peste 8,6 milioane de locuitori.

Sistemul elvetian de invatamant superior este reprezentat de urmatoarele categorii de institutii de invatamant:
Universitatile din cantoane – 10.
Institute federale de tehnologie – 2.
Universitati pentru Stiinte Aplicate – 8.
Universitati pentru studiu pedagogic – 20.

Majoritatea universitati sunt detinute de stat, cu exceptia catorva universitati pedagogice independente si a unei universitati pentru stiinte aplicate. In plus, in tara exista o intreaga retea de scoli private, in special scolile de afaceri. Cu toate acestea, multe dintre ele nu au acreditare de stat, iar costul educatiei este incredibil de mare.

Programele de studiu in Elvetia se bazeaza pe procesul de la Bologna, bazat pe sistemul de acumulare de credite.

Studii de licenta. Durata studiilor este de 3 ani (180 credite).
Magistratura. Durata studiilor este de 1,5-2 ani, dupa studii de licenta (90-120).
Doctorat. Durata studiilor este de 3-5 ani, dupa magistratura.
Anul universitar dureaza intre septembrie si iulie si este impartit in doua semestre:
de toamna (septembrie-februarie);
de primavara (martie-iulie).

Practic fiecare institutie de invatamant superior din Elvetia se conduce de regula de a oferi o educatie de calitate. Prin urmare, multe universitati reduc in mod intentionat numarul de discipline, cu scopul de a se concentra pe domenii specializate. Pentru studentii straini sunt disponibile toate programele educationale, cu exceptia celor medicale. Cu exceptii rare, aceste locuri sunt ocupate in intregime de catre elvetieni.

Programele cu bursa pentru straini, de regula, se bazeaza pe acorduri intercollegiale. Datorita crizei migrationale din ultimii ani, Elvetia nu participa activ la programe internationale de schimburi de studenti, de exemplu, Erasmus. Pe de alta parte, guvernul ofera burse interne pentru oameni de stiinta si artisti talentati din strainatate.

Învățământul în Elveția

Învățământul superior și universitățile din Elveția

Facebook Comments Box