Cum sa te inscrii la o universitate din Elvetia

Admiterea studentilor straini la diferite universitati din Elvetia se face printr-o procedura similara, insa decizia finala este luata de o anumita universitate. Prin urmare, este absolut necesar sa solicitati informatii exacte pe site-ul oficial al institutiei de invatamant, unde depuneti cererea. In plus, cerintele pot varia in functie de tara solicitantului. Sa mentionam conditiile de baza pentru straini, inclusiv pentru cetatenii din tarile non UE, cand doresc sa se inscrie intr-o universitate elvetiana.

Cerintele pentru studentii straini pentru admiterea la o universitate din Elvetia

1. Varsta nu mai mica de 18 ani.

2. Certificat de invatamant secundar complet. In plus, de exemplu, cetatenii din tarile non UE trebuie sa aiba 2 ani de studiu intr-o universitate din tara lor. Aceasta cerinta nu se aplica in cazul a doua institutii federale. Aici veti avea nevoie de certificat si de examene de admitere.

3. Limba. Practic toate universitatile din Elvetia necesita cunostinte lingvistice (limbile franceza, germana, italiana) la un nivel suficient pentru studiu (B1, B2). Acest lucru trebuie confirmat printr-un certificat sau prin examene speciale. Multe universitati ofera cursuri de limbi ieftine (low-cost) in timpul verii si in timpul anului scolar. Programele de masterat sunt reprezentate pe scara larga in limba engleza.

4. Viza de student si permisul de sedere in Elvetia (daca este cazul).

5. Informatii suplimentare. Autobiografie detaliata, scrisoare de intentie cu informatii interesante de domeniul studiului, copii la diplome si certificate de la alte institutii de invatamant superior.

Termenul limita pentru depunerea documentelor la marea majoritate a universitatilor din Elvetia se incheie la 30 aprilie.

Costul studiului si al vietii in Elvetia

In ciuda faptului ca majoritatea universitatilor sunt finantate de stat, educatia din Elvetia este cu plata. In plus, pentru studentii straini costul poate fi mai mare. Cu toate acestea, costul studierii este in continuare semnificativ mai mic, de exemplu, decat in Marea Britanie. In medie, un an de studiu la o universitate elvetiana va costa intre 450 si 4000 de euro pe semestru.

Urmatorul element este costul – viata in Elvetia. Potrivit unor rapoarte, astfel de orase mari precum Zurich si Geneva sunt printre cele mai scumpe din lume.

Un ajutor in gasirea unei camere pentru student cu reducere poate fi oferit direct de catre universitate. In caz contrar, va trebui sa va cautati singuri locuinta. Inchirierea unui apartament cu o camera incepe de la 1 mie de euro pe luna.

Pentru alte cheltuieli, de exemplu, materiale educationale, alimente, excursii, asigurari medicale si asa mai departe, va trebui sa cheltuiti cel putin inca 1-1,5 mii de euro pe luna. Calatoria cu transportul public costa 2,5 euro, un bilet la cinema costa 15 euro, 2 euro pentru paine, 7 euro pentru un pachet de tigari.

In total, pentru a locui in Elvetia, in plus fata de taxele de scolarizare, un strain va avea nevoie de aproximativ 2 mii de euro pe luna. Elevii din tarile din afara Uniunii Europene pot incepe o cautare de locuri de munca (nu mai mult de 15 ore pe saptamana) nu mai devreme de 6 luni de la inceputul anului scolar.

Învățământul superior din Elveția

Învățământul superior și universitățile din Elveția (II)

Facebook Comments Box