Despre cerintele de baza pentru muncitorii straini din Elvetia.

Limba. Pentru a lucra intr-o companie internationala poate fi suficienta limba engleza. In alte cazuri, in functie de regiune, veti avea nevoie de competente intr-una din limbile oficiale ale Elvetiei. In est si in partea centrala, este germană (Zurich, Basel, Berna), in vest – franceza (Geneva si Lausanne), in sud – italiana (Lugano, Bellinzona). Munca in Elvetia fara cunoasterea limbii este o sarcina dificila. Cu exceptia angajarii ilegale si a dorintei de a-si asuma riscurile adecvate.

Calificari. In majoritatea cazurilor, un strain va avea nevoie de studii superioare si suficienta experienta de munca. In plus, calificarea trebuie sa respecte standardele elvetiene, adica trebuie sa treceti prin procedura de confirmare. Acest lucru este valabil mai ales pentru profesiile reglementate – domeniul medicinii, dreptului, invatamantului, asistentei sociale. Se recunoaste sau nu o diploma straine in Elvetia puteti verifica aici https://www.swissuniversities.ch/.

Cota. Trimestrial, autoritatile elvetiene publica un anumit numar de cote pentru locurile de munca pe care le pot lua lucratorii straini. Prin urmare, in cazul in care cotele sunt epuizate, permisul de munca in Elvetia nu poate fi obtinut. Din pacate, in ultimii ani exista o tendinta de reducere a cotelor pentru straini, mai cu seama din asa-numitele tari terte (care nu fac parte din UE). Pe de alta parte, in 2017 numarul de permise a crescut cu 1000 de unitati.

– Salariul si conditiile de munca ale imigrantului trebuie sa fie in concordanta cu nivelul salariilor lucratorilor locali. In plus, atunci cand serviciile de imigrare elibereaza un permis de sedere, ele pot testa abilitatea unui strain de a se integra in societatea elvetiana. O atentie deosebita se acorda varstei, competentelor lingvistice, profesionalismului si altor calitati personale. Conditia preliminara este existenta unei locuinte.

In unele cazuri, cerintele pot fi substantial simplificate. De exemplu, pentru lucratorii limitati care pot aduce o contributie semnificativa la dezvoltarea economiei elvetiene. Sau alti profesionisti, angajarea carora va avea un efect pozitiv asupra pietei muncii locale.

Apropo, membrii familiei unui cetatean elvetian sau a unui strain cu permis de munca au dreptul la un loc de munca ca si rezidentii locali. Despre cum se poate obtine cetatenia Elvetiei – intr-unul din articolele urmatoare.

Despre cerințele de baza pentru muncitorii străini din Elveția.

Facebook Comments Box