Spiez Castle (in limba germana: Schloss Spiez) este un castel din municipalitatea Spiez din cantonul elvetian Berna. Este un sit de patrimoniu elvetian de importanta nationala.

Potrivit lui Elogius Kiburger, autorul cronicii Strättliger, in 933 Rudolf al II-lea, regele Burgundiei, a construit Castelul. La scurt timp dupa aceea, Freiherr von Strättligen s-a instalat in castel. O parte din zidurile de aparare ale castelului actual si turnul principal au fost construite in secolul al XII-lea si pana in secolul al XIII-lea orasul Spiez a existat in afara zidurilor castelului. Pana in 1280, castelul a fost catalogat drept resedinta imperiala sub Vogt Richard de Corbières. In 1289 Freiherr von Strättligen a fost coproprietar al castelului impreuna cu alte familii nobile. In 1308, regele Albert I de Habsburg a fost ucis la Windisch pe Reuss, de catre nepotul sau, ducele Ioan Parricida. Ca parte a represaliilor lor pentru crima, Habsburgii au retras jumatate din Spiez de la Thüring von Brandis si i-au acordat intregul castel lui Johannes von Strättligen. Treizeci de ani mai tarziu, in 1338, Johannes a vandut castelul, orasul, biserica si satele din jur lui Johann II von Bubenberg, care era Schultheiss-ul din Berna. Pana in 1340, Bubenberg a fost stapan la Berna, dar a fost obligat sa ridice trupe pentru Habsburgi. Intrucat Berna era de facto independenta de fostii lor stapani, Habsburgii, acest lucru a creat o situatie instabila care a ramas asa mai mult de 40 de ani. Dupa victoria Confederatiei Bernese si Elvetiene asupra Habsburgilor in batalia de la Sempach din 1386, Habsburgii au renuntat la cererile de teren din vestul Aarei, care includea Spiez.

Castelul si pamanturile din jur au ramas cu familia Bubenberg pana la stingerea lor in 1506, cand a fost achizitionat de Ludwig von Diesbach. Von Diesbach l-a tinut timp de zece ani inainte ca Ludwig von Erlach sa dobandeasca castelul si terenurile. Familia von Erlach a condus orasul si satele pana la invazia franceza din 1798. Dupa invazia si crearea Republicii Helvetice, familia von Erlach si-a pierdut drepturile asupra pamantului si jurisdictia asupra satului, dar a pastrat proprietatea asupra castelului pana in 1875.

Vechiul castel a fost extins in mai multe etape in timpul Evului Mediu tarziu, dar nu se stie prea multe despre datele specifice sau despre ce s-a schimbat. In 1600, sala mare si cladirile din nord au fost extinse si renovate. In secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, „Castelul Nou” a fost construit si apoi extins si redecorat in stilul baroc tarziu. Castelul era inconjurat de gradini, podgorii si paduri. Dupa 1875, castelul a trecut prin mai multi proprietari pana cand o fundatie a cumparat castelul si biserica asociata. Gradinile sunt acum deschise publicului, iar salile castelului sunt folosite pentru conferinte, concerte, expozitii si alte evenimente.

Castelul Spiez si biserica castelului vecin

Peretele patrat masiv a fost construit in jurul anilor 1200. Peretii inferiori au aproximativ 3 m grosime desi devin mai subtiri in sus. In partea de jos se afla 11,3 m × 11,2 m. Turnul a crescut in inaltime de mai multe ori in secolele urmatoare, inainte de faza finala de constructie in 1600. In aceasta faza finala, turnul a fost ridicat si incoronat cu acoperis cu toc, care a adus inaltimea totala la 39 de metri.

Pragul a fost inconjurat initial de mai multe cladiri de lemn in picioare. In secolele urmstoare, aceste cladiri au fost inlocuite cu un zid de perdea de piatra si un inel de doua santuri concentrice.

In jurul anului 1300, o aripa de resedinta a fost adaugata la nord de gard. Probabil ca era la acea vreme mai jos decat in ziua de azi si era conectata la magazie printr-o galerie de lemn. Pe parcursul celei de-a doua jumatati a secolului al XIII-lea au fost organizate o serie de turnee in jurul castelului, deoarece cavalerii vizitatori au sculptat graffiti in tencuiala hornului principal. In secolul al XIV-lea, aripa de nord a fost adaugata la aripa de resedinta.

Din secolul al XV-lea si al XVIII-lea, castelul a fost renovat treptat pana la aspectul sau actual. Galeria a fost extinsa si o alta poveste a fost adaugata la resedinta. Trüel-ul a fost adaugat in partea de nord-vest a castelului in secolul al XVI-lea. Apoi, in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, s-a construit „Castelul nou” baroc in partea de sud a casei de poarta.

Spiez Castle

Spiez Castle (in limba germana: Schloss Spiez)

Facebook Comments Box