Elveția este o țară din centrul Europei care atrage expați (Persoaane cu rezidenta in afara UE) cu stabilitatea sa politică și economică, peisaje pitorești, salarii mari, taxe relativ mici (comparativ cu alte țări din Europa de Vest) și desigur unul dintre cele mai înalte standarde de viață din lume. Elveția găzduiește 2,2 milioane de expați, ceea ce reprezintă 25% din populația totală a țării.

Trei orașe elvețiene sunt printre primele zece în clasamentul Mercer 2021 al orașelor în funcție de costul vieții din lume – Zurich (al cincilea), Geneva (al optulea) și Berna (al zecelea). Locuința în Zurich este mai scumpă decât în ​​Bruxelles, Munchen și Paris.

Pentru o viață confortabilă în Elveția, o familie de doi membri trebuie să aibă un buget de 2800 până la 3200 € pe lună.

Închiriere de locuințe și utilități în Elveția

Doar 40% din populația elvețiană deține proprietăți proprii, restul stau în chirie. Prin urmare, aici este mai dificil să găsești locuințe decente și accesibile decât în ​​alte țări europene. Datorită cererii mari, cele mai bune apartamente sunt închiriate cu multe cerințe, în special plata în avans cu până la trei luni.

Un apartament cu o cameră în centrul orașului Zurich sau Geneva te va costa aproximativ 2000€ pe lună, în Lausanne și Basel aproximativ 1500€. Dacă închiriați în afara centrului orașului, puteți economisi până la 500 de euro.

Adesea, oamenii trăiesc în țările vecine. Basel, de exemplu, se află la granița cu Germania și Franța, unde închirierea unei case este mult mai ieftină decât în ​​Elveția. De asemenea, pentru a economisi bani, puteți închiria o cameră într-un apartament comun, mai degrabă decât propria locuință. Va costa cam la fel ca un apartament privat in orice alt oras din lume (800-1200€). Locuința comună este cea mai comună opțiune în rândul expaților singuri.

Utilități de bază în Elveția: electricitate, gaz, apă și colectarea gunoiului va costa în medie 200 de euro pe lună. Unii proprietari includ în chirie utilități de bază, cum ar fi electricitatea și apa, dar majoritatea rezidenților elvețieni își plătesc propriile utilități. Costul lunar pentru colectarea gunoiului depinde de volumul sacilor și variază oarecum între municipii. În Elveția, reciclarea este luată foarte în serios, iar autoritățile locale au reglementări stricte. Dacă le încalci, poți primi o amendă mare sau chiar o ședere de două zile într-o închisoare locală.

Costul mediu al unui pachet de internet este de 57 EUR pe lună. Taxa TV si radio – 360 € pe an.

Costul alimentelor în Elveția

Produsele din Elveția sunt de foarte înaltă calitate. Cu toate acestea, costul lor depășește semnificativ prețul mediu în Europa. O familie de doi membri trebuie să se bazeze pe un buget de 470 de euro pe lună pentru a cumpăra alimente. Elveția este renumită în întreaga lume pentru ciocolata și brânza.

În țară funcționează mai multe lanțuri de supermarketuri. Printre acestea, lanțurile elvețiene Migros și Coop, Coop sunt cu aproximativ 10% mai scumpe decât Migros. Migros este popular deoarece majoritatea produselor sale sunt de la producători autohtoni. Rețele ieftine Lidl și Aldi.

Lucruri de făcut în Elveția

Un prânz complex într-un restaurant elvețian va costa 20-30 de euro de persoană. Cina într-un restaurant elegant din clasa de mijloc pentru doi – 120-140 €. Bacsisurile sunt deja incluse în factura totală. O ceașcă de cappuccino costă aproximativ 5€.
Bilet la cinema 20€.

Vizitarea unei expoziții sau a unui muzeu de la 10€. În unele zile ale săptămânii, muzeele organizează o zi a porților deschise, când intrarea este liberă.

Abonament la sală – 80 € pe lună.

Transport public și mașină proprie în Elveția

Rețeaua de transport public din Elveția este una dintre cele mai bune din lume. Fiecare oraș mare și așezare mică este conectat printr-o cale ferată. Din acele zone în care nu există gară, puteți ajunge acolo cu autobuzul. Astfel, în Elveția, a deține o mașină este complet nepopular. Un abonament lunar pentru toate tipurile de transport public costă 75 EUR, un bilet unic costă 3 EUR.

Proprietarii de mașini trebuie să plătească permis de parcare, asigurare și taxa auto. Costul unui litru de combustibil este de 1,6 €. Costul mediu al unei mașini pe lună este de 260 de euro.

Sănătatea în Elveția 

Asigurarea de bază de sănătate în Elveția oferă acces la unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume și este obligatorie, dar este destul de scumpă. Taxa medie de asigurare de sănătate este de 315 EUR pe lună. Puteți găsi pachete de asigurări de sănătate mai ieftine, dar planul low-cost poate ajunge să plătească facturi la care nu vă așteptați.
O consultație la un medic de familie în Elveția costă 120 de euro. Medicamente pentru răceală pentru 6 zile – 15€, antibiotice pe bază de rețetă – 35€.

Expaților li se cere să aibă o poliță în termen de 3 luni de la sosire. Vă recomandăm să aveți asigurare de călătorie pentru această perioadă, căci serviciile medicale din această țară sunt foarte scumpe.

Costul vieții în Elveția

Costul vieții în Elveția: chirie, mâncare, divertisment și asistență medicală

Facebook Comments Box