Obtinerea cetateniei elvetiene este un proces lung si laborios, care necesita o rabdare extraordinara si respectarea mai multor conditii. Cu toate acestea, numarul doritorilor de a obtine un pasaport elvetian cu fiecare an devine tot mai mare.

Acest lucru nu este surprinzator. Cine nu vrea sa traiasca intr-o tara stabila si dezvoltata, departe de batalii geopolitice, de diferite sindicate si blocuri, unde principala prioritate a autoritatilor este cresterea economica si imbunatatirea bunastarii cetatenilor.

Dovada acestui lucru este referendumul din iunie 2016, care s-a referit la problema venitului obligatoriu al fiecarui cetatean elvetian in suma de 2.500 de franci (2.250 de euro), indiferent de nivelul de securitate si de ocupare a fortei de munca. Apropo, populatia locala nu a sprijinit aceasta initiativa. In plus, pasaportul elvetian este unul dintre cele mai cu autoritate pe planeta, care ofera acces gratuit in peste 140 de tari din lume.

Cetatenia elvetiana

Toate aceste avantaje sunt perfect intelese de autoritatile elvetiene si, prin urmare, incearca sa elaboreze masuri preventive impotriva migrantilor nedoriti. Mai ales in lumina afluxului de refugiati din tarile din Orientul Mijlociu. Astfel, in ultimii ani au avut loc discutii aprinse in tara cu privire la introducerea unor schimbari in legile privind imigratia.

Si daca problemele de inasprire a cerintelor pentru straini legate de procedura de angajare sau de a desfasura o afacere sunt doar luate in considerare, atunci modificarile legilor care reglementeaza dobandirea cetateniei elvetiene au fost deja adoptate. Noile prevederi au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2018.

Cele mai multe modificari se refera la metoda de obtinere a unui pasaport elvetian prin procedura de naturalizare. In contextul acestor inovatii, vom raspunde la intrebarea cum se obtine cetatenia elvetiana in 2019, inclusiv celor din tarile non UE.

Cum se obtine cetatenia elvetiana?

In fiecare an, aproximativ 30-40 de mii de straini primesc pasaportul unui cetatean elvetian. Insa numarul celor care il doresc este de zeci de ori mai mare. Optiunea principala si cea mai lunga este naturalizarea. Ceea ce este remarcabil in plus fata de legile federale, autoritatile regionale si municipale pot prezenta cerintele lor pentru candidati. Deci, ce trebuie sa faceti sau nu pentru a obtine cetatenia elvetiana in acest fel.

Conditiile pentru obtinerea cetateniei elvetiene prin naturalizare in 2019

– A trai in tara timp de 10 ani (inainte de schimbare – 12 ani), dintre care 3 ani din ultimii 5 permanent. Autoritatile din regiune pot prezenta cereri de sedere permanenta intr-un anumit oraa de la 1 la 3 ani. Plecarea din Elvetia este permisa pentru o perioada care nu depaseste 6 luni.

– Legalitatea de a se afla in Elvetia inainte de a cere cetatenia. Acesta este un permis de sedere permanenta (categoria C). Inainte de noile schimbari era permis categoria B.

– Procedura de calcul al perioadei de sedere in Elvetia, in functie de varsta. in prezent, pentru cetatenii cu varste intre 8 si 18 ani, un an este considerat a fi doi. In vechea lege, intervalul era de 10-20 de ani.

O serie de cerinte suplimentare pentru candidat:

– cunoasterea uneia dintre limbile oficiale (germana, franceza, italiana);
– integrarea profesionala si sociala;
– comportament respectuos;
– respect, cunoasterea si, cel mai important, respectarea legilor locale;
– plata impozitelor;
– pregatirea pentru serviciul militar.

Datorita mai multor niveluri de aprobare (federala si locala), procesul de obtinere a unui pasaport elvetian pentru naturalizare poate dura 2-3 ani. Costul procesarii variaza de la 1000 la 4500 de franci. Totul depinde de regiune si de solvabilitatea financiara, precum si de numarul de candidati, daca vorbim de primirea simultana a cetateniei de catre membrii familiei.

VA URMA

obținerea cetățeniei elvețiene

Condițiile pentru obținerea cetățeniei elvețiene prin naturalizare în 2019

Facebook Comments Box