Despre modalitatea de obtinere a cetateniei elvetiene prin naturalizare, cat costa si cat dureaza, cat de lung si laborios poate fi procesul am scris in articolul precedent pe care il puteti vedea aici: https://elvetia.4eu.info/cetatenia-elvetiei-i/

Despre alte metode mai rapide sau alternative de obținere a cetateniei elvetiene cititi mai jos.

Casatoria

Obtinerea cetateniei elvetiene prin casatorie

Pentru a accelera procesul de obtinere a cetateniei elvetiene prin naturalizare este nevoie de formalizarea relatiilor de casatorie cu un rezident elvetian. Conditia principala este ca casatoria sa fie consumata timp de cel putin 3 ani, traiul in tara mai mult de 5 ani, dintre care ultimul an in permanenta.

In unele cazuri, se permite resedinta in afara Elvetiei, insa atunci termenul de casatorie este prelungit la 6 ani. Pentru a obtine cu succes un pasaport, fireste, trebuie indeplinite si celelalte cerinte ramase pentru procedura de naturalizare de baza.

Nasterea

Obtinerea cetateniei elvetiene prin nastere

Orice copil nascut in Elvetia, cu cetatenia elvetiana a unuia dintre parinti, are dreptul la un pasaport elvetian. Copiii nascuti pe teritoriul tarii de cetateni straini nu primesc automat acest drept.

Este curios ca, in absenta relatiilor maritale dintre parinti, cetatenia elvetiana a mamei ii permite copilului sa obtina neconditionat un pasaport elvetian, iar daca rezidentul este doar tatal, atunci ar trebui sa existe o recunoastere oficiala a paternitatii. Copiii au posibilitatea de a-si exercita dreptul la cetatenie inainte de a ajunge la varsta de 22 de ani. Conditia principala este sa locuiasca in Elvetia timp de cel putin 5 ani (ultimul an constant) si integrarea sociala si economica in tara.

Acestea au fost principalele modalitati de obtinere a cetateniei elvetiene. Teoretic, exista posibilitatea de a obtine un psaport elvetian cu ajutorul statutului de refugiat sau prin realizari remarcabile in orice domeniu de activitate, de exemplu sport sau stiinta. Dar, in practica, acest lucru este putin probabil si problematic. Fiecare caz particular este pur individual si necesita consultari suplimentare cu autoritatile elvetiene.

Beneficiile cetateniei elvetiene

Acces liber la ocuparea fortei de munca, fara cote, permise si califiari.
Oportunitati extinse de afaceri, cu acces pe piata mondiala.
Dreptul la educatie europeana si elvetiana de inalta calitate si, ca urmare, o diploma cu autoritate.
Garantii sociale si un nivel ridicat de trai.
Acces gratuit si cazare in peste 140 de tari ale lumii.
Posibilitatea de a avea dubla cetatenie.

Obținerea cetățeniei elvețiene

Obținerea cetățeniei elvețiene prin căsătorie

Facebook Comments Box