Elvetia, se poate spune, ca este un stat european unic. Elvetia a reusit sa obtina cea mai mare prosperitate, cu un deficit de resurse naturale si o neutralitate absoluta din partea aliantelor politice si economice.

Elvetia nu a participat la cele doua razboaie mondiale si a devenit membra a ONU abia in 2002. In ciuda acestui fapt, unul din sediile ONU se afla la Geneva (United Nations Office at Geneva), in cladirea fostei Societati a Natiunilor (Palais des Nations). Pe de alta parte, Elvetia este un participant activ in relatiile internationale, care vizeaza in primul rand cooperarea in domeniul comertului.

O afacere in Elvetia inseamna competitivitate, stabilitate si eficienta. Nu exista practic nicio inflatie in tara, iar somajul rar depaseste 3%. În plus, universitatile elvetiene ofera educatie de calitate si prestigiu, iar forta de munca elvetiana este una dintre cele mai calificate din lume.

Absenta coruptiei, puterea monedei nationale, ratele reduse ale impozitului pe profit, infrastructura ideala, un sector bancar fiabil, un sistem juridic transparent – aceasta nu-i lista completa a avantajelor de a face afaceri in Elvetia.

Jumatate din exporturile Elvetiei merg spre tarile Uniunii Europene, cea mai mare parte in Germania, Franta si Italia. Un procent considerabil din exporturile Elvetiei merg spre Statele Unite si China. Elvetia se distinge prin ramurile economice: piata serviciilor financiare si bancare, turismul, medicina, agricultura si productia industriala pe baza tehnologiilor avansate. De exemplu, calitatea ceasurilor elvetiene este cunoscuta in intreaga lume.

Astazi vom incerca sa analizam cum se deschide si se desfasoara o afacere in Elvetia de catre straini, inlusiv ceteneni non UE.

Cum sa deschideti o afacere in Elvetia

Din 190 de tari din lume in 2019 Elvetia se situeaza pe locul 38 in accesibilitatea deschiderii unei afaceri, acest lucru este confirmat de agentia Doing Business. Aceasta este o cifra medie in randul tarilor europene dezvoltate. Cu respectarea anumitor cerinte, practic orice strain poate desfasura activitati comerciale in Elvetia.

Ca si oriunde altundeva, in primul rand, este foarte important sa aveti o idee buna, un plan de afaceri clar si resursele financiare necesare. In plus, este necesar sa fie evaluata realitatea implementarii proiectului, reesind din situatia de pe piata, cantitatea concurentilor si a experientei in afaceri. Daca toate aceste puncte sunt indeplinite, incepe etapa a doua. Anume – posibilitatea juridica de deschidere a unei companii.

Pentru toti doritorii de a avea o afacere in Elvetia trebuie sa aiba dovada de sedere legala in tara. Pentru cetetenii non UE exista 3 modalitati principale de inregistrare a unei afaceri in Elvetia in 2019.

1. Conform legilor elvetiene, cetatenii din tarile din afara UE, spre ex.din Republica Moldova sunt liberi sa deschida o afacere numai daca au un permis de sedere elvetian de categoria C.

Un permis de sedere in Elvetia (categoria C) este un card biometric care este eliberat cetatenilor straini dupa 10 ani de sedere neintrerupta in Elvetia. Prezenta acestei carti va permite sa traiti in mod constant in tara, sa schimbati locurile de munca si sa desfasurati activitati comerciale.

2. Compania poate fi inregistrata de sotul unui cetatean elvetian sau de o persoana care detine un permis de sedere de categoria C. In mod alternativ, puteti deschide o afacere comuna cu un rezident elvetian, doa cu conditia ca conducerea societatii apartine unui rezident local. Ulterior, puteti obtine un permis de munca in Elvetia si puteti administra in mod independent intreprinderea. Dar obtinerea acestei permisiuni este destul de dificila.

3. Ultimul si cel mai dificil mod de a incepe o afacere in Elvetia este depunerea unei cerere corespunzatoare in una dintre regiunile tarii, numite cantoane. Pentru o examinare cu succes a cererii, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

* calitati profesionale personale si experienta de antreprenor;
* crearea mai multor locuri de munca pentru locuitorii din zona;
* cererea regionala pentru acest tip de afacere;
* investitii semnificative;
* efect pozitiv pe termen lung asupra economiei elvetiene, incluzand piata muncii si cooperarea cu companiile locale.

Daca cererea va fi aprobata, strainul va primi un permis de sedere temporara in Elvetia de categoria B sau L timp de pana la un an, cu dreptul la reinnoire ulterioara.

Procedura si costul inregistrarii unei companii in Elvetia

1. Alegerea unui nume unic al companiei si deschiderea unui cont bancar. Serviciile bancare pentru transferul de fonduri de la un cont de depozit la un cont de companie sunt de cel putin 200 de franci.

2. Notarul inregistreaza statutul si Actul public al societatii, precum si semnaturile proprietarilor si actionarilor. Costul serviciilor este de cel putin 500 de franci, plus 20 de franci pentru fiecare semnatura.

Procedura dureaza cateva zile. In plus, fiecare strain trebuie sa completeze doua declaratii obligatorii Stampa (investitie) si Lex Friedrich (permisiunea de a cumpara proprietati imobiliare in Elvetia).

3. Inregistrarea in Registrul comertului a intreprinderilor. In functie de dimensiunea capitalului social si de numarul de actionari, valoarea variaza de la 600 la 10.000 de franci. Termenul de inregistrare este de pana la 7 zile. Dupa aceea, in termen de 5-9 zile in ziarul comercial local sunt publicate informatiile despre noua companie.

4. Inregistrarea la administratia fiscala. Aceasta procedura este obligatorie pentru companiile cu o cifra de afaceri anuala de peste 100 mii franci pe an.

5. Inregistrarea angajatilor companiei in agentiile de asigurari sociale.

afaceri în Elveția

Cum sa deschideți o afacere în Elveția

Facebook Comments Box