Candva am gasit o bucata de hartie in cutia postal cu inscriptia: „Non à la journée de travail de 24 heures„, care sugera sa-mi dau votul impotriva cresterii programului de lucru seara si duminica.

De ce elvetienii sunt impotriva magazinelor, care lucreaza pana tarziu sau sunt deschise non-stop?

Permiteti-mi sa va reamintesc: toate magazinele din Elvetia sisi termina programul de lucru la ora 19:00 in zilele saptamanii si nu functioneaza duminica.

Motivatiile au fost urmatoarele:

1. Este rau pentru angajatii magazinului. Acestia, saracii, si asa sunt deja obligati sa lucreze in ziua de sambata.

2. Populatia este impotriva cresterii orelor de deschidere a magazinelor. Se presupune ca retelele de benzinarii si Uniunea petroliera doresc sa introduca lent munca de 24 de ore pe zi, mai intai la benzinarii, apoi in comert. Cu toate acestea, programul de lucru al magazinelor este si acum absolut suficient, si de la an la an cetatenii elvetieni spun „NU!” inca odata la noile oferte pentru a mari programul de lucru a magazinelor si benzinariilor.

3. Un numar mai mare de magazine si benzinarii care lucreaza noptile si duminicile este un lucru rau pentru toti. Deoarece disponibilitatea constanta a magazinelor nu este buna pentru viata de familie si mareste stresul. Noaptea si duminica, oamenii ar trebui sa se odihneasca. Aici am putea precis face o comparatie de ce noi nu traiem ca elvetienii? Pentru ei „un numar mai mare de magazine si benzinarii care lucreaza noptile si duminicile este un lucru rau pentru toti”, noi seara si duminicile in loc de odihna mergem la MOL, sau si mai grav, mergem sa ne distram la MOL.

Nu cred ca cineva dintre cei ce citesc acest articol nu pot fi de acord cu primul punct – cine pana la urma vrea sa munceasca mai mult? Al doilea punct il sustine pe primul si cel putin starneste o mare nedumerire cat de constanti sunt in hotararile lor (si cum, Doamne, reusesc sa traiasca asa?!), al treilea punct starneste un zambet. Astfel de viata este aici in Elvetia, astfel traiesc elvetienii! Oricune poate crede ce vrea despre asta, dar inainte de ai judeca, ganditi-va pe ce loc este Elvetia si unde suntem noi.

magazine deschise non-stop

De ce elvețienii nu vor magazine deschise non-stop?

Facebook Comments Box