Viata este scumpa in Elvetia. In ciuda faptului ca salariile sunt foarte bune comparativ cu standardele din alte tari, e greu sa traiesti „pe picior mare” aici. Desi este suficient pentru o viata decenta.

ISIC [  International Student Identity Card ] aici costa 20 de franci. O vizionare la cinema seara pentru un film 3D (la Hobbit) costa 22 de franci. A merge la medic este foarte scump, asta in cazul in care nu ai o asiguirare medicala care acopera cam toate situatiile. Voi scrie separat despre asigurarea pentru sanatate. Calatoria cu transportul public – 3 franci. Trenul catre Geneva – 25 de franci fara reduceri. Dar exista Easyjet si poti zbura de la Geneva cu el.

Mai multe despre sistemul de calatorii in Elvetia cititi AICI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

In ceea ce priveste produsele, lucrurile stau asa (in franci elvetieni):
lapte 1 l 3,5% – 1,45
Branza de magazin – 3.50
oua 10 buc – 2,40
pere – 3.80+
mere – 3+
suc – 3,50
smantana 200g – 2.60
rosii – 3.40+
peste – 20-30
carne – 20-minim, de obicei 50 si mai mult

Carnea se vinde, de obicei, in bucati mici maruntite. Fie maruntite, fie patru bucati intr-un pachet pentru prajit. O halca mare de carne nu gasiti. Dar de curand, cu o ocazie am mers intr-un magazin mare de la periferie (ca METRO al nostru – cand uneori marfa nu se vinde la bucata, iar ambalajul este de exemplu din 4 bucati). Si – din fericire – acolo exista bucati normale de carne! Cele mari! Bune! Si chiar mai ieftin decat in oras! Care poate fi pusa in congelator si apoi consumata in timp! Si mult peste! Si toate verdeturile! Si toate-toate-toate!

Asadar daca stii unde sa mergi gasesti aproape orice in Elvetia. Ar fi ok daca am gasi si magazine romanesti – ma refer cu produse traditionale romanesti, sau poate sunt si nu stiu eu?

Preturile la produse în magazinele din Elveția

Preturile la produse în magazinele din Elveția în comparație cu cele din Franța

Facebook Comments Box