Lausanne este singurul oras din Elvetia care are metrou. Metroul circula pe doua linii. Prime linie de metrou este terestra, merge din centru de-a lungul lacului si apoi intoarce spre suburbia Renens. A doua linie de metrou – in mare parte este subterana, merge de jos in sus si este complet automata – trenurile circula fara soferi. Faptul ca merge de jos in sus este foarte vizibil – tunelul este inclinat (si daca vremea este ploioasa, apa curge de-a lungul acestuia!), iar la oprire statia are inclinatia platformei deja de 12% (este notat acest lucru in vagoane, spun ei, atrageti atentie, tineti cont) .

O alta caracteristica a metroului este ca functioneaza dupa program! Eu folosesc mai ales doar prima linie, asa ca acolo in orele de varf, timpul dintre trenuri este de 5 minute, de obicei 10 minute, iar seara, cand sunt putini oameni, chiar si 20 de minute. Pe a doua linie, intervalul este mai mic de 3 minute. Neobisnuit.

Lausanne-Flon, statia de schimb si terminal pentru M1. In dreapta sunt controlorii. Se prevede un perete in fata trenului care intra in statie: usile se deschid doar pe o parte si se verifica biletele la toti cei care ies. Dupa asta urca in vagoane si verifica biletele intre statii. Amenda este de aproximativ 100 de franci, dar daca o achitati imediat, este mai ieftin decat daca se scrie un cec pentru plata.

Vagoanele M1 in interior sunt similare cu M2, dar usor diferite.
La linia M2 – usile sunt automate.

Intrucat uneori exista o singura linie, trenurile trebuie sa urmeze in mod strict orarul si sa se astepte unul pe celalalt la statii, unele dintre ele fiind cu doua cai (iar unele cu una).

In ultima foto vedeti acelasi Lausanne-Gare, la care panta este de 12%. In fotografie, din pacate, este greu de vazut, doar un pic.

Apropo aici, in metrou, nimeni nu intreaba pe nimeni daca coboara la urmatoarea oprire. Pur si simplu se indreapta spre iesire cu cuvintele „Imi pare rau”. Si virajele sunt stranse, este greu sa nu te tii de balustrade – se clatina destul de bine.

metroul din Lausanne

Despre metroul din Lausanne

Nota: fotografiile le gasiti pe pagina noastra de FaceBook, Romanii din Elvetia!

Facebook Comments Box