Despre Lausanne am mai scris pe paginile noastre, puteti gasi informatii AICI !

Cu locuintele este foarte dificil aici, in primul rand, pentru ca nu sunt suficiente, si in al doilea rand, deoarece Elvetia are un sistem de inchiriere a locuintelor complet diferit. In marea majoritate agentiile conduc cu inchirierea aici. Fie ele detin apartamente (case), fie proprietarul care nu doreste sa faca acest lucru singur si cauta chiriasi pentru apartamentele sale vine la ei. Pentru a gasi un apartament, trebuie sa mergeti la o agentie, sa solicitati o lista de adrese. Mai departe in timpul prevazut pentru vizite, vizitati apartamentele pentru care aveti interes. Daca dupa vizitare, interesul nu a disparut, trebuie sa depuneti o gramada de documente – ultimele trei extrasuri de salarizare, prezenta unei asigurari (ceva de genul ca daca spargeti ceva, platiti doar o parte din cost, iar restul este platit de asigurare), date despre cine esti tu si de ce vrei sa locuiesti aici. Apoi ei un timp oarecare se gandesc si apoi, de regula, refuza. Am impresia ca aici nu poti gasi deloc un apartament prin intermediul agentiei. Salariul este mic, contractul este doar pe un an (de unde stiu ca imi va fi prelungit) si chiar originea, nu doar ca nu esti din Elvetia, dar nici macar UE! Desi nu se stie cu adevarat dupa ce criterii refuza. Este greu de gasit pentru toata lumea – cererea este prea mare. Uneori, in timp ce vizionati un apartament, intalniti alte 30 de persoane care vor solicita acelasi apartament.

Am fost foarte norocoasa tot timpul. Pentru primele doua saptamani am reusit sa obtin un loc in camin (propria mea camera, baie si bucatarie pentru trei, dar nu mi-am vazut niciodata vecinii). Intrucat nu eram un student normal, ci un student aspirant, caminul l-am primit doar pentru perioada non-academica (da, anul scolar incepe aici din a treia saptamana a lunii septembrie). A fost necesar sa gasesc ceva urgent in doua saptamani. EPFL este o universitate cu respect de sine. Printre alte servicii, ofera o lista de locuinte de la proprietarii care doresc săa isi inchirieze apartamentele si sunt gata sa le inchirieze studentilor. Si – ura! – acolo am gasit o femeie care inchiria apartamentul pe timp de doua luni (pe perioada unei calatorii undeva in Asia). Cu balcon circular pe trei laturi. M-am instalat fericita acolo .. Cu urmatorul apartament a fost foarte dificil. Am gasit-o cu doar o saptamana inainte de mutare – la fel online, pe un site. Apartamentul era … magnific. In apropiere de centrul orasului, penultimul etaj, de la ferestrele mari – vedere la lac si munti.

Si apartamentul in sine este mare, luminos, cu scaune nebunesti de confortabile. Farmecator. Doar, din pacate, ca pe o jumatate de an – proprietarii au plecat intr-o calatorie in toata lumea. Inca o data m-am mutat acum doar doua saptamani. Am gasit acest apartament cu o luna si jumatate inainte de a ma muta. Inainte am trecut pe langa aceasta casa si m-am gandit – oh, vreau sa traiesc aici, aici langa aceste ferestre sub acoperia … Si – dintr-o data – fata a fost de acord cu candidatura mea – si acum locuiesc langa aceste ferestre sub acoperia. Privelistea din bucatarie dau spre catedrala si palat.
In turn se afla un muzeu istoric si catedrala apare la stanga acestuia.
Vederea de la fereastra bucatariei.
Acolo, in fata turla – de la palatul lui Ryumins. Acum gazduiește muzeele – arta, arheologice, geologice, zoologice si poate altceva.

Iar privelistea de la fereastra mea din camera da spre acoperisurile orasului vechi din partea opusa. Adevarat, asa cum ma asteptam, apartamentul se inchiriaza de asemenea doar pentru sase luni – fata a plecat sa calatoreasca prin Asia. Asadar, in curand, va trebui sa caut unul nou.

apartament în Lausanne

Cum găsești un apartament în Lausanne

Facebook Comments Box