1. Urasti cu inversunare toti soferii si consideri tramvaiul este cel mai bun transport din lume. Din punctul meu de vedere, este adevarat pentru Berna. Aceste tramvaie sunt peste tot si exista chiar si un tramvai de restaurant.

2. Credeti ca sistemul de amenzi pentru calatoriile in transportul public fara bilet cu o suma suficienta pentru o luna de sedere in Romania, Ucraina si alte tari ca acestea este absolut corect. Iar in cazul in care infractorul a mintit jandarmii ca si-a uitat acasa abonamentul, informatiile vor fi verificate si pe numele „iepurasului” va fi trimisa o factura cu valoarea de o data si jumatate fata de amenda obisnuita.

3. Mai mult decat orice, iti este frica sa te imbolnavesti, pentru ca tratamentul mai ieftin de 2500 de franci il platesti personal, doar sumele mai mari sunt achitate de compania de asigurari. Apelarea unei ambulante la domiciliu sau o sedere de doua zile la spital te va costa o suma astronomica, compensatia pentru care veti lupta s-o dobanditi de la compania de asigurari in urmatorii doi ani. Prin urmare, mergi la medici doar intr-o stare extrem de critica si preferi sa-ti tratezi dintii in Thailanda sau Europa de Est. Intr-adevar, aici este mai bine sa nu te imbolnavesti. Eu m-am imbolnavit, m-am dus la medic de doua ori pentru cel mult 10 minute de fiecare data. Poftim – 150 de franci. Asigurarea era minima, fara nimic in plus.

4. Faceti o asigurare medicala suplimentara, in ciuda costurilor mari, deoarece cea de baza este insotita automat de cateva luni de asteptare in caz de boala (singurul specialist este de obicei ocupat, sau a plecat in vacanta, sau ati ratat si urmatorul loc disponibil doar la inceputul anului viitor).

5. Bei fara a te increti Rivella – apa gazoasa din zer, gustul sau te inspira la patriotism si iti aminteste de vacile grase din pajistile alpine. Se spune ca pentru a obtine cetatenia elvetiana dupa 12 ani in tara, abilitatea de a bea Rivella este o necesitate.
Nu stiu, nu am incercat-o.

6. Daca locuiti in partea germanofona, vorbiti dispretuitor despre acesti francezi nearanjati care, oh Doamne, ce barbarie, nici macar nu sorteaza gunoiul si se plimba cu masini ieftine! Daca esti suficient de norocos sa traiesti in Romandia, zambesti condescendent, uitandu-te la „nemtii” mereu preocupati, considerandu-i in secret ca sunt conservatori infricosatori si sacaitori.
Dar acest lucru nu este adevarat si francezii trebuie sa sorteze gunoiul.

7. Nu mancati Rösti (cartofi prajiti in ulei), daca sunteti „francez” si fondue (un amestec fierbinte de trei branzeturi si vin alb, in care inmoi bucati de paine), daca sunteti „german” si stiti exact pe unde trece Röstigraben.
Nu am incercat Rösti. Am incercat fondue. Nu este chiar impresionat, dar cred ca a fost doar din branza gresita si voi incerca din nou.

8. Nu sunteti surprinsi (in plus, sustineti) atunci cand la referendumul lunar se pune intrebarea privind – introducerea avocatilor obligatorii pentru animale si interzicerea tuturor magazinelor sa lucreze in zilele saptamanii dupa ora 19:00 si duminica si de sarbatori.

9. Pe partiile de schi sunteti echipat din cap pana in picioare, nu va mai este frica sa intoarceti si stiti cum sa opriti nu numai in stilul bradul de Craciun. Nu sunteti surprinsi de copiii de 4 ani, care schiaza pe renumitele piste rosii.

10. Conveniti despre data intalnirii cu prietenii cu 2 saptamani inainte, deoarece este evident ca o invitatie spontana va fi respinsa din mai multe motive. Nu, cu doar o jumatate de saptamana. Dar poate este din cauza faptului ca prietenii nu sunt elvetieni.

11. Nu mancati ciocolata (pentru ca nu mai puteti), cunoasteti soiurile de branza si vinuri, dar preferati sa luati micul dejun, pranzul si cina doar cu produse elvetiene.
Eu nu m-am rupt atat de repede! Eu inca mananc ciocolata de Paste in toate magazinele sunt sute de iepuri de ciocolata …
Din branzeturi prefer in continuare Brie, desi am incercat mai multe noi (si nu rele).
La vinuri nu ma pricep, dar acum am un soi preferat – Gewurztraminer.

12. Vara, te plimbi cu un iaht (al tau sau al prietenului tau), iarna te relaxezi intr-o cabana alpina, mergi la SPA la sfarsit de saptamana si te miri de ce acest lucru surprinde pe cineva. Aici toata lumea traieste asa.

13. Pe langa limba materna, vorbesti si limba germana, limba italiana sau limba franceza.

14. Pentru orice document, contati imediat pe o perioada de sase luni si conversatii lungi cu oficialii, in timp ce nu va enervati faptul ca facturile pentru toate vin cu o regularitate de invidiat.
Permisul de sedere a fost facut timp de doua luni.

15. Cunoasteti numele si steagurile celor 26 de cantoane in toate cele trei limbi, ele sunt pictate si tiparite pe suveniruri, ambalaje de ciocolata si pachete cu crema de cafea.

16. Nu va puteti aminti numele actualului presedinte al tarii, deoarece acestia sunt alesi pentru o perioada de un an si aceasta rotatie nu afecteaza politica statului.

17. Toate rudele, cunoscutii si vecinii tai au un cutit elvetian rabatabil, cel mai probabil mai multe.
Da, pare sa fie adevarat.

18. Dimineata ta incepe la 7, iar ora 19.00 seara, dupa parerea ta, este deja o seara tarzie. Ei bine, avand in vedere ca magazinele se inchid la 19.00

Elvețieni

Dovezile după care dovedești ca stai de mult în Elveția:

Facebook Comments Box