In primele trei luni, toti cei care sosesc in Elvetia trebuie sa incheie o asigurare medicala. Puteti face acest lucru la o companie de asigurari. Pentru costul minim, primiti doar pachetul de baza – fara stomatologice, fara cazuri speciale. Eu am platit 80 de franci pe luna pentru asigurare. Dupa aceea, daca merg la medici, trebuie sa scot 100 de franci din buzunar, iar restul costului tratamentului pentru un an este platit de catre asiguratori.

Intr-o zi din noiembrie, m-am imbolnavit, era ceva de neinteles, m-am speriat, am decis sa mearg la medic. Aici nimeni si niciodata nu vine acasa. Am mers la receptia unui spital local, situat chiar langa casa. Aproximativ o ora am asteptat la rand dupa toti pacientii care au venit la receptie asa, pentru ca li s-a intamplat ceva.

Si cei care au prins o raceala sau si-au rupt piciorul, toti asteptau in acelasi rand. In cele din urma, mi-a venit randul. Totul se intampla chiar pe hol, in vazul tuturor, desi nimeni nu putea auzi – oamenii stateau departe. Au intrebat ce nu-i in ordine, ce doare, au masurat tensiunea si temperatura (termometrul a fost introdus in ureche – l-am vazut pentru prima data). Datele sunt introduse in computer, iar cand, dupa trimiterea medicului – la terapeut pentru o programare urgenta – am urcat la un alt etaj, toate aceste date erau deja acolo, doar am fost inregistrata. Acolo am stat inca o ora si jumatate, pana cand m-au pprimit in sfarsit, mi-au pus cateva iintrebari, mi-au spus ca voi trai si ami s-a scris o reteta. A durat foarte putin timp.

Sa cumperi un medicament pe baza de reteta, in general, este superb – veniti la farmacie, dati cartea de asigurare (cu un cip, cum ar fi un card de credit), dati reteta, primiti cardul si medicamentul si plecati. Nu trebuie sa platiti bani – factura pentru medicament vine direct la asigurare, care fie o plateste, fie o trimite la adresa ta. Acelasi lucru este valabil si pentru factura medicului.

Am fost la clinica la mijlocul lunii noiembrie – de doua ori. Factura mi-a venit peste doua luni. M-am uitat la ea si am ramas uluita.
Totul este descris foarte clar, literal (!) pe minute.

Suma totala este de 150 de franci. Dintre ele:
consultarea, primele 5 minute – 16.87 CHF
consultatie, urmatoarele 5 minute – 16.87 CHF
consultarea, ultimele 5 minute – 8,44 CHF
un mic examen efectuat de un specialist de prim ajutor – 53,88 CHF
pret fix pentru servicii urgente – 29,46 CHF
consultul de specialitate (la a doua primire), primele 5 minute – 16,87 CHF
consult de specialitate (la a doua primire), ultimele 5 minute – 8,44 CHF

medicina în Elveția

Reflecții despre medicina în Elveția

Facebook Comments Box