Milioane de solicitanti din strainatate viseaza sa-si gaseasca un loc de munca in Elvetia, unii chiar si din tarile europene dezvoltate, precum si din SUA si Canada. In afara de faptul ca, mii de straini din tarile invecinate cu Elvetia, in special Germania, Franta si Italia, traverseaza zilnic frontiera pentru a merge la munca in Zurich, Geneva si alte orase si se intorc seara acasa. Toate acestea doar sporesc nivelul concurentei pe piata muncii locale.

In primul rand, specialistii straini sunt atrasi de salariile din Elvetia, considerate unele dintre cele mai inalte din lume. In tara nu este stabilit un nivel oficial minim de salariu, dar in general, plata nu este mai mica de 18,9 Fr pe ora pentru lucratorii necalificati si 22,85 Fr pentru specialisti calificati. Potrivit Biroului Federal de Statistica, salariul mediu in Elvetia in 2019 este de 6.502 franci pe luna inainte de impozitare, echivalentul a 5.745 de euro.

In ciuda unei economii dezvoltate si a somajului de numai 2,5%, gasirea unui loc de munca in Elvetia este extrem de dificila. In plus, de obicei, strainii din tarile non UE, inclusiv moldovenii, pot primi o viza de munca elvetiana numai in limitele cotelor, care se stabilesc anual in valoare de 7-8 mii. Profesia unui solicitant strain ar trebui sa fie foarte solicitata in Elvetia. In primul rand, vorbim despre specialisti cu experienta in domeniul tehnic.

Invatamantul superior in Elvetia

O diploma universitara elvetiana deschide usile celor mai mari angajatori din lume, deoarece majoritatea institutiilor de invatamant ofera studentilor nu numai cunostinte teoretice de inalta calitate, ci si abilitati practice. In TOP-ul 200 a prestigiosului QS World University Rankings 2019 sunt incluse 7 universitati elvetiene.

Cele mai bune universitati din Elvetia sunt Institutul Federal de Tehnologie (Zurich), Scoala Politehnica Federala (Lausanne) si Universitatea din Geneva, cea mai veche institutie de invatamant superior din tara. Mentionam ca educatia din Elvetia este cu plata. In functie de program si de universitate, in medie, un an de studiu costa intre 450 si 4000 de euro pe semestru.

Medicina in Elvetia

Dupa cum s-a mentionat deja in articolele precedente, sistemul elvetian de sanatate este considerat cel mai bun din lume dupa Luxemburg si Singapore. Aproape toti rezidentii locali au polite de asigurare obligatorie de sanatate care acopera o gama larga de servicii. Dar, uneori, asigurarea nu da dreptul la ingrijire dentara fara plata si limiteaza alegerea medicilor.

In concluzie, mentionam ca speranta medie de viata in Elvetia in anul 2019 este de 83 de ani (barbati – 81 de ani, femei – 85 de ani). Cele mai bune orase pentru viata din Elvetia sunt Berna, Zurich, Geneva, Basel, Lugano si Lausanne.

Salariile din Elveția

Facebook Comments Box