Cel mai convenabil pentru a calatori intre orasele elvetiene sunt trenurile care urmeaza in mod clar orarul si sunt dotate cu toate facilitatile: de la vagoane-restaurante pana la zone de joaca pentru copii. Biletele se vand la ghiseurile din statii si pe site-ul oficial al Cilor ferate elvetiene (in limba engleza). O calatorie de la Berna la Geneva sau Zurich va costa 50 CHF.

O placere deosebita va fi oferita de calatoriile cu trenurile turistice care se deplaseaza pe trasee panoramice. De exemplu, cu Glacier Express puteti merge de la Zermatt spre St. Moritz pentru 165 CHF, iar Chocolate Express va va duce de la Montreux la Castelul Gruyere pentru 100 CHF (familiarizarea cu traditiile faimoasilor cofetari elvetieni este in program).

Cele mai multe autobuze interurbane sunt galbene stralucitoare, detinute decompania Postbus (site oficial in limba engleza). Biletele pot fi cumparate la automate speciale sau online, statiile de autobuz sunt situate langa gari. Ca si in cazul trenurilor, exista rute speciale cu vederi panoramice: cel mai popular „Palm Express” transporta de la St. Moritz la Lugano pentru 90 CHF.

Transportul public in orase

Elvetia are unul dintre cele mai avansate sisteme de transport din lume: sistemul de calatorie elvetian cu abomantele de calatorie universala Swiss Travel Pass (de la 358 CHF pentru 3 zile). Ele dau dreptul la calatorii gratuite pe toate tipurile de transport public si reduceri substantiale la transportul turistic. In orase circula autobuzele, troleibuzele si tramvaiele. Pretul biletelor unice pentru toate tipurile de transport este de 2-7 CHF, in functie de oras, exista bilete in ambele partii si bilete de calatorie pentru cateva zile sau o luna intreaga.

Taxiurile in Elvetia sunt scumpe: costurile de imbarcare se ridica in medie la 5-6,50 CHF, la fiecare km – 2-3 CHF, iar noaptea si in weekend tarifele cresc. Costul transferului de la aeroportul din Geneva este de 35-45 CHF, de la aeroportul din Zurich – 60-70 CHF.

In orase, puteti merge cu bicicleta: in Zurich si Geneva, acestea se inchiriaza gratuit. La punctul de inchiriere trebuie doar sa lasati un document si un depozit de 20 CHF pentru o zi (in Zürich) sau 50 CHF (la Geneva).

Transportul în Elveția

Transportul în Elveția

Facebook Comments Box