Elvetia – tara alpina a lacurilor – sara celor mai curate lacuri, dintre care cel mai mare este Lacul Geneva. Acesta este cel de-al doilea cel mai mare lac din Europa, cu palmieri de-a lungul digurilor si varfurile acoperite de zapada ale Alpilor. Statiunile cu renume mondial precum Montreux, Vevey, Lausanne si Nyon sunt situate in jurul acestuia. Centrul economic si cultural al tarii este Geneva. La granita dintre Elvetia si Italia este Lacul Maggiore, care este impartit de ambele tari.

Clima este calda si insorita. In golful lacului de la baza Alpilor elvetieni se afla micul oras Locarno – o statiune cunoscuta pentru microclima sau. In partea de sud a tarii este cel mai mare oras – Lugano, resedinta populatiei vorbitoare de limba italiana din Elvetia. Orasul se intinde de-a lungul tarmurilor lacului Lugano, intre varfurile muntilor Bree si San Salvatore. El conecteaza Europa de Nord cu regiunea mediteraneeana. Lugano – o statiune incantatoare, cu o clima blanda si apa calda pe timp de vara, cu restaurante si cafenele, buticuri de moda. Vara, temperatura apei din lac se ridica la 26 de grade.

Elvetia are o clima temperat continentala. Datorita reliefului din tara, unde mai mult de jumatate din suprafata este ocupata de munti, intr-o perioada scurta de timp puteti ajunge de la vara la iarna. Alpii protejeaza sudul tarii de aerul rece arctic, iar nordul de subtropicalul cald. In nordul tarii, iarna dureaza 3 luni cu o temperatura minima de -1 pana la -4 si un maxim de +2 pana la +5 grade. In timpul lunilor de vara, temperatura creste pana la + 22, + 25 grade, iar noaptea pana la +11, +13 grade. Elvetia este caracterizata de precipitatii ridicate pe tot parcursul anului. Precipitatiile maxime scad vara (140 mm pe luna) si minima in timpul iernii (60 mm pe luna).

In cantoanele sudice din Elvetia, iarna este similara cu cea din cantoanele nordice, dar vara este mult mai calda, cu o temperatura minima de + 13, + 18 si un maxim de + 26, + 28 grade. Exista mult mai multe precipitatii in aceasta regiune a tarii decat in nord. Cele mai putine precipitatii cad in ianuarie si februarie. Vremea in zonele muntoase variaza in functie de altitudine. Cu cat este mai inalta, iarna este mai inzapezita. In aceste zone, cea mai mare parte a anului este sub zero. In lunile de iarna temperatura este -10, -15 pe timp de noapte, si -5, -10 grade in timpul zilei. Cele mai calde luni sunt iulie si august. Cel mai inalt nivel de zapada este la inceputul lunii aprilie.

Elveția - lacuri - Lugano

Elveția – tara alpina a lacurilor

Facebook Comments Box