Geografia spune, Elvetia are trei tipuri de peisaj. Doua treimi din teritoriul intregii tari este ocupata de muntii Alpi. Ei traverseaza Elvetia de la sud-vest spre nord-est. O sesime din suprafata este ocupata de Muntii Jura. Acestea sunt situati in nord-vestul tarii. In vestul Ronului se inalta Alpii Savoia.

Continuarea acestor munti sunt Alpii Bernezi. Acesti munti din partea de vest sunt alcatuiti din calcar, iar la est de pasul Löchenpas constau din gneiss si granit. Masivul Aar, complet acoperit de ghetari. Aici se formeaza muntii Alpini nordici. In est se afla Alpii Glarus, inaltimea lor fiind de 3.630 de metri. Acesti munti se invecineaza cu raul Reuss cu Muntele Tödi- 3614 de metri. Pentru muntii sudici, a caror lungime incepe in vest de Galei, Konolfingen, deosebirea caracteristica sunt muntii mult mai inalti. Varfurile lor sunt acoperite cu zapada inghetata. De asemenea, se afla cele mai inalte varfuri din Elvetia – Monte Rosa, Zermatt, – inaltime de 4.634 metri, Dom, Saas Feei – inaltime de 4545 de metri, Dent Blanche, Ayer – inaltimea acestui munte – 4357 de metri. Valea Antigorio separa Alpii, masivul Rheinwaldhorn, Hinterrhein se invecineaza cu acesti munti in est – 3402 de metri.

In muntii sudici, varful muntelui Bernina ajunge la aproximativ 4,5 kilometri. La o altitudine de 2,5 km Alpii sunt acoperiti de ghetari. Suprafata in ultimii 100 de ani a scazut semnificativ. Elvetia are numerosi ghetari in zonele joase. In plus, Ghetarul Aletsch nu poate sa nu ne bucure, lungimea sa este de 28 km, suprafata este de aproximativ 86 de km patrati. Acest ghetar nu are egal in Europa.

Toata Elvetia Centrala este inconjurata pe toate laturile de creaste si de pinteni ai Alpilor, in nord se invecineaza cu munsii Jura. Spursurile arcului montan Jura s-au situat la nord-est de la Rhone. Aceast munte, atunci cand devine leger, se intinde pe o distanta de 200 de kilometri pana la malurile Rinului. Una dintre cele mai inalte varfuri – Mont Tendre, in jur de 1679 de metri inaltime, La Dôle – inaltime 1677 de metri, Chasseral – 1607 de metri. Concluzia? Elvetia este o tara montana. Muntii Elvetiei sunt cea mai mare si mai distinsa priveliste a tarii.

Elveția montana

Geografia tarii muntoase. Elveția

Facebook Comments Box