SWITZERLAND (in germana -Schweiz, in franceza – Suisse, in italiana – Svizzera), Confederatia Elvetiana, se afla in Europa Centrala. Suprafata – 41,3 mii de km.patrati. Populatia este de 6,99 milioane de persoane (1993). Populatia urbana – 60% (1991). Limbile oficiale sunt – germana, franceza, italiana. Credinciosi – catolici, protestanti. Elvetia este o republica, o federatie din 23 de cantoane (3 dintre ele sunt impartite in jumatati de cantoane). Capitala este Berna (Lausanne este sediul autoritatilor judiciare federale). Seful statului este presedintele. Legislatura – Adunarea Federala bicamerala (Consiliul Nasional si Consiliul Cantoanelor).

Cea mai mare parte a teritoriului Elvetiei se afla in muntii Alpi (altitudinea pana la 4634 m, Monte Rosa, Dufourspitze), in centrul tarii se afla platoul elvetian, in nord-vest – muntii Jura. Clima este umeda, temperata, variaza foarte mult la altitudine. La Geneva, temperatura medie din ianuarie este de aproximativ 0 ° C, 19 iulie. Precipitatii de 800-2500 mm pe an. Isi au izvoarele raurilor de munte Rin, Rhone, Ticino. Are lacurile Geneva, Bodensee si alte lacuri mari. In Alpi, ghetarii (de aproximativ 2 mii km2), un sloi gros de zapada, adesea au loc avalanse. Padurile (24% din teritoriu), pajisti subalpine si alpine. Muntii sunt utilizati pe scara larga in scopuri recreative (turism, alpinism, sporturi de iarna). Parcul Nasional Elvetian, si multe alte numeroase rezervatii dau un plus de valoare pentru tara.

Vacantele si zilele nelucratoare din Elvetia sunt: Anul Nou (1 ianuarie), Vinerea Mare (28 martie), Pastele (30-31 martie), Inaltarea (8 mai), Trinitatea (18-19 mai), Ziua Confederatiei (25-26 decembrie). Exista, de asemenea, sarbatori locale si regionale, cum ar fi 2 ianuarie, 1 mai (Ziua Muncii), 29 mai (sarbatoarea Trupului Domnului) etc.

Prezentare generala a Elveției

O prezentare generala a Elveției

Facebook Comments Box