Platoul elvetian (platou) la altitudinea de 580 km deasupra nivelului marii, ocupa aproximativ 30% din suprafata Elvetiei si se afla in directia nord-vest a muntilor alpini. Mai mult de jumatate din populatia tarii locuieste aici, densitatea populatiei pe platou este cea mai mare din tara – 450 de persoane. pe 1 km. patrat.

Platoul este frumos pentru natura sa, sate pitoresti, lacuri, dealuri. Dar aici este si concentrata industria din Elvetia. In mod natural, este dezvoltata cresterea bovinelor, agricultura, precum si multe legaturi rutiere si feroviare.

Peisajul platoului a fost supus urbanizarii. Satele formeaza o aglomeratia oraselor cu care se invecineaza, aici nu exista nici un teren care nu este cultivat de om. De exemplu, puteti face o excursie de la Lacul Geneva pana la Lacul Constance si puteti vedea ca fiecare bucata de pamant este amenajata si folosita de om, iar oamenii traiesc peste tot.

Platoul este foarte verde, chiar va poate parea a fi colorat. Domeniile plantate ordonat, iar intre ele se intind drumurile, autostrazile. Totul este supus revizuirii, puteti vedea cum campul semanat cu cereale trece in pajisti. Uneori, campurile si pajistile sunt separate de fasii de paduri. Nu veti vedea campuri intinse, fara sfarsit pana la orizont. Terenul aici este utilizat in mod activ si foarte util in scopuri agricole.

Densitatea mare a populatiei, din nefericire, obliga ca terenul platoului sa fie folosit pentru constructia de cladiri rezidentiale si intreprinderi industriale. In comparatie cu anul 1980, aproximativ 75% din teren este deja construita, care pana atunci era utilizat exclusiv in scopuri agricole. De asemenea, are loc mumificarea mlastinilor (aproximativ 90% sunt deja uscate).

De asemenea, s-a schimbat si cultivarea gradinilor. O suprafata mare de gradini au inceput sa fie folosite pentru terenurile agricole. Daca analizam statisticile, in perioada anilor 1984-1995 pentru fiecare pom plantat patru erau scosi. Dar, in prezent, tendinta este pozitiva: exista o crestere a suprafetei de spatii verzi si dorinta de a conserva natura in forma sa originala, de exemplu, malurile raurilor si lacurilor.

Facebook Comments Box