In Elvetia nu este totul asa inofensiv cum pare. La urma urmei, in caz de razboi Elvetia este gata sa mobilizeze o armata serioasa de 350.000 de soldati, desi are o populatie de mai putin de 8 milioane de persoane (pentru comparatie, in Moscova traiesc aproape 12 milioane). Si totusi aceasta tara are mai mult de 200 de ani de neutralitate, evitand razboaiele. Dupa esecul lui Napoleon, Elvetia nu mai este gata sa imprastie soldatii sai in zadar. Cu toate acestea, intreaga populatie masculina a tarii venereaza si considera ca este o onoare sa slujeasca in armata Elvetiei si apoi sa pastreze armele la domiciliu. Chiar si tipul preferat de divertisment din aceasta tara este tirul.

Fiecare dintre noi are propriile noastre stereotipuri, cum percepem serviciul in armata. Cum arata armata elvetiana?

Pana de curand, chiar elvetianii civili erau inarmati pana in dinti. Nuaărul de arme de acasa la militari si persoanele fizice in rezerva era ingrozitor. Anterior, la fiecare serviceman, fie ca era in rezerva sau nu, la domiciliu era un automat. Cu cativa ani in urma, s-a fost decis ca armele sa fie predate, desi 3000 de bucati nu s-au adunat. Fervoarea armatei s-a redus la cifrele de mai sus – 350 mii de oameni. Aceasta lista include trupele active si de rezerva, precum si organizatiile paramilitare. Majestatile muntoase nu sunt doar obiect de admiratie pentru turisti, ci si puncte de rachete si artilerie localizate in stanci, adaposturi antinucleare sau locuri pentru depozitarea munitiilor si a armelor.

Durata serviciului militar in Elvetia 

Servirea in randurile armatei Elvetiei este aproape toata viata, pentru a fi precis, concedierea oficiala are loc la 51 de ani. Este adevarat ca intreaga perioada de serviciu nu depaseste un an. Serviciul trece in perioade mici – de la 3 saptamani de 8 ori – pentru persoanele de la 18 la 31 de ani, de la 32 la 42 de ani – de 3 ori timp de 2 saptamani si de la 50 de ani – odata – 2 saptamani. In total termenul de serviciu militar este de 260 de zile.

Regimul si modul de viata in armata Elvetiei

Sa incepem cu faptul ca nu mai este nevoie de un an continuu, primul serviciu este de 3 saptamani, fiecare sambata si duminica soldatii le petrec acasa. Nu exista obligatia de a curata „toaleta”, a vopsi garduri, a merge de garda sau a spala vasele. Munca murdara este efectuata de organizatii private, de garda sunt firmele de securitate. Pentru masa de pranz, felurile de mancare cu nume de restaurant, cum ar fi „cordon albastru”, si primii mananca cei cu grad mic. Ar parea – un paradis pentru un soldat. Si totusi, nu este pe puterile oricui…

In fiecare zi:
· Trezirea la 5.00, retragerea la 24.00;
· Instruire pe tot parcursul zilei: tir, alpinism, antrenament intr-un tanc, conducerea de automobil, tragere din nou si asa mai departe – pana la retragere;
· Soldatii sunt antrenati la epuizare;
· Totul se concentreaza pe pregatirea unei armate pregatite pentru lupta.

Prestigiul sau inchisoarea, ce sa alegi?

Patriotismul la elvetieni e in sange. Toata lumea este obligata la serviciul militar, indiferent de profesie sau de rang. Aici puteti intalni fiul unui politician, un programator SEO si un medic. Multi asteapta urmatorul apel pentru a scapa de familie si de munca si de a se juca in razboi intr-o companie de sex masculin. Asa zisul joc in aer proaspat. In acelasi timp, de la serviciul ai permisiunea cu pastrarea salariilor. Mai mult decat atat, daca va decideti sa mutati urmatoarele antrenamente pentru anul viitor – va trebui sa platiti o penalizare de 3% din venitul anual pentru intretinerea armatei (de obicei, aceste cheltuieli sunt platite de angajator). Dar banii nu sunt deloc o anulare a perioadei serviciului, zilele pentru antrenamente vor trebui totusi sa fie efectuate.

Ce se intampla in caz de neprezentare la antrenamente fara un motiv bun? In primul rand – o amenda si o pedeapsa cu inchisoarea in conformitate cu legea. In al doilea rand, dupa ce ati executat sentinta, nu veti fi angajat la o munca decenta, adica – o cariera distrusa.

Salariu in armata

In functie de conditiile de trai, disponibilitatea unui castig, soldatului i se acorda un salariu in armata:

· 6 franci pe zi daca recrutul locuieste impreuna cu parintii sai si nu lucreaza;

· 6 franci, asigurare medicala si plata locuintei – cand beneficiarul locuieste separat de parinti, dar nu are castiguri;

· Recrutilor cu un loc de lucru – salariile sunt pastrate la locul de munca.

Disciplina si veteranii

Cea mai buna metoda de disciplina in Elvetia este „pedeapsa cu banul”, sau mai degraba francul. Totul este planificat pe minute, pentru incalcarea regulilor – amenda. Nu exista veterani, mai ales ca recrutii militari nu petrec mult timp aici.

Cum sa chiulesti de la armata?

Intrebarea care se pune la altii – cum sa chiulesti de la armata? Localnicii nu-si pun o astfel de intrebare. Este prestigios si sustine sentimentul de patriotism. Unii oameni prefera un serviciu alternativ, desi acesta se mareste de o data si jumatate mai mult. La astfel de solicitari, statul este neutru, satisfacand aceasta dorinta. In acelasi timp, este posibil sa faci serviciu in apararea civila (o armata usoara) sau in serviciul public (munca ca sofer si transportarea pacientilor in spitale si activitati sociale similare).

Exista mai multe optiuni pentru a evita serviciul.
1. Este posibila numai pentru imigranti – sa nu primesti cetatenia inainte de varsta de neinrolare.

2. In caz de boala puteti evita serviciul platind o amenda de la 200 la 500 de franci.

3: Refuzul armatei pe motiv de credinta, duce la inchisoare de pana la un an.

Sistemul de militarizare al tarii, educatia patriotica este vizibila chiar si in divertisment. Un sport national, in afara schiurilor, tragerile. Exista aproape tot atatea tiruri cate cafenele. Iar autoritatile comunitatilor locale, atunci cand aleg intre repararea unui drum sau restaurarea unui tir, l-ar prefera mai degraba pe aceasta din urma.

Si totusi, necataand la puterea armatei elvetiene, loialitatea fata de arme a provocat un procent mare de decese cauzate de ranile provocate de impuscaturi pe cap de locuitor.

Armata

Înarmați pana in dinți sau cum arata armata elvețiana?

Facebook Comments Box