Vin cu povestiri despre calatoria la Berna. Principalul nostru refugiu din Elvetia era Berna – capitala. De aici plecam in calatorii zilnice spre alte obiective turistice si in alte orase. Orasul Berna in sine este de mare interes pentru turisti. Mersul pe jos este o placere si este foarte bogat in atractii turistice.

In primul rand, am mers prin orasul vechi, unde sunt concentrate majoritatea atractiilor. Apropo, aceasta parte a orasului chiar este inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.
In mod neobianuit, aici atrag atentia – copertinele pe marginea strazilor – arcade. Sub ele va puteti ascunde chiar si de ploaie. Aceasta galerie de arcade se intinde in jur de sase kilometri. In felul sau reprezinta o carte de vizita pentru Berna.
O alta chestie importanta in Berna este sa te uiti la ursi. Numele orasului asa si se traduse – „urs”. Acest animal este simbolul lor principal. Poti intalni ursi in tot orasul intr-o varietate de forme, toate formele imaginabile si de neimaginat. Cel mai interesant lucru este ca exista ursi vii. Ei sunt tinuti intr-o groapa voliera in aer liber, care este situata pe malul raului, nu departe de podul de piatra Untertorbrücke (care, de altfel, este si mandria localnicilor, este unul dintre cele mai vechi poduri care au supravietuit din 1461 pana in zilele noastre). Deci oricine poate sa vina si sa-i priveasca de sus. Iata un astfel de punct de reper al orasului.

Pe strada centrala a orasului exista un alt „truc” al orasului – faimoasele fantani de piatra sculptata – gauri.
Este cunoscut faptul ca Elvetia este tara ceasurilor, aici sunt peste tot. Si Turnurile cu ceasuri din diferite orase merita toata atentia.
Ei bine, dar in Berna, Turnul cu ceas este pur si simplu o capodopera. Numele acestui turn este clopotnița Tstigggetgeturm si este un simbol al Elvetiei. Ceasul astronomic, din anii 1500, prezinta semnele zodiacului si miscarea stelelor. Mecanismele misca figurile zeului timpului, Cronos, cocosului si ursului, iar la fiecare ora joaca un spectacol.

Dintre cele mai vechi cladiri mai este cunoscuta Catedrala din Berna. Imaginati-va acolo mai exista mobilier „viu” si vitralii din secolele XIV-XV.
Ne-am plimbat prin Berna de mai multe ori. Orasul este frumos, tot scufundat in verdeata. Cladirile sunt neobisnuite. A fost uimitor faptul ca cladirile au pivnite cu usi din lemn cu doua fete, cumva arata deosebit de frumos.
Este, de asemenea, interesant sa contemplezi orasul de la fereastra hotelului, dar de mai sus. O astfel de viziune fabuloasa se deschide: raul, poduri de piatra cu arcuri, o mare de verdeata, prin care stralucesc acoperisurile cu oale rosii, cu mansarde.
Si, deja de la modern, ne-au placut autobuzele si tramvaiele orasului – noi, curate, confortabile si rosii, atat de colorate ca le puteti vedea de departe.

Mai interesant este, bineinteles, sa mergi prin oras pe jos. In cazul cand doresti sa vezi repede si cat mai multe puncte, atunci se poate folosi bicicleta de inchiriat. Intr-o zi am facut-o. De asemenea, s-a dovedit ca 4 ore de chirie sunt gratuite, iar apoi fiecare ora costa 1 franc. Se da garantie pasaportul si 20 de franci. Sa mergi in jurul orasului pe doua roti merita. Ne-am dus pe cea mai frumoasa strada a orasului – Kramgasse. Casele de pe aceasta strada baroca sunt minunate.
Apropo, pentru iubitorii de muzee si cunoscatorii de arta, aici este pur si simplu un paradis – exista o multime de muzee.
Dar in Berna exista si o distractie de vara locala – cumperi o punga mare impermeabila, te urci mai sus pe raul Aare, te dezbraci pana la costumul de baie sau inot, pui lucrurile in punga, si sari in rau si innoti in aval. Apa este curata, inotul este o placere. Iar acolo, unde raul devine extrem de turbulent pentru a nu naviga complet dincolo de limitele oraaului, exista semne ca este timpul sa iesi la tarm, iar iesirile si plajele sunt echipate. O metoda neobisnuita, dar fascinanta de petrecere a timpului. Concluzie: sunt incantata de Berna si de toata Elvetia.

Berna

Opinii despre Berna – orașul urșilor

Articol primit de la un turist polonez!

Facebook Comments Box