Linistita, destul de prospera si cu bunastare, Elvetia de la inceputul crizei in economia europeana, a devenit un asa-numit „paradis sigur”, unde puteti pastra cu usurinta economiile personale, castigate cu greu. S-ar parea ca investitiile uriase pe care piata imobiliara din aceasta tara a putut sa le atraga in ultimii ani ar fi trebuit sa fie un beneficiu. Dar, in practica, s-a dovedit ca fluxul de numerar asteptat ar putea sa duca economia tarii intr-un punct fara intoarcere.

Situatia economica stabila, disponibilitatea de creditare ipotecara, lipsa somajului sn tara, activitatea investitorilor din tarile vecine, si Europa de Est – iata motivele complexe pentru piata locuintelor din Elvetia s-a dovedit a fi in prezent un pic „supraincalzita”. Aproximativ 25% din populatie locuieste in cantoane si orase, unde locuintele sunt foarte, foarte scumpe. La Geneva si Zurich, acest lucru este in mod special demn de remarcat.

Banca centrala elvetiana a emis deja un avertisment pentru entitatile comerciale, ca ar trebui sa fie mai prudenti in emiterea de credite ipotecare – datoriile cresc vazand cu ochii, iar disponibilitatea acestor tipuri de credite ramane la un nivel in care din banca poate lua credit aproape fiecare rezident al tarii. Fireste, aceasta situatie a condus ulterior la o crestere brusca a activitatii cumpapatorilor si cresterea instantanee a costului tuturor tipurilor de locuinte – cu 22 la suta, chiar si fara ajustarile inflatiei timp de 4 ani.

Elvetia este renumita pentru economia sa, atractivitatea si stabilitatea, in special din pozitia marilor corporatii si investitori, capacitatea de constructie, politica fiscala, piata muncii si siguranta maxima. Totusi, este recunoascut bineinteles si mediul, linistea generala, peisajele magnifice ale lanturilor muntoase, cele mai curate lacuri din lume. La sfarsitul secolului, cererea spatiului de locuit in Elvetia a fost marcata de un boom in crestere a altor europeni, ceea ce a facut ca costul sa fie destul de ridicat. Pentru astazi, in legatura cu situatia actuala a lumii, preturile pentru proprietatile imobiliare elvetiene au devenit intr-adevar mai scazute si sunt in cautare.

Piata de bunuri imobiliare in Elvetia, in comparatie cu multe tari nu a fost afectata de criza globala din cauza ca sistemul bancar la nivel mondial la protejat maxim in perioadele de regres. Politica bine gandita a creditarii ipotecare, nivelul scazut al ratelor dobanzilor la aceste imprumuturi totimpul a fost de ordinul a 2%, contributia initiala de aproximativ 20%, bancile acum, practic, nu au imobiliare pentru a fi vandute la licitatii de tipul pe garantii, proprietarii de asemenea, sunt potenti sa plateasca ipoteca. Preturile si formarea valorii pietei imobiliare in aceasta tara in special – nu este mai mare, uneori, usor mai scazut decat pe pietele noastre interna, precum si la Paris si Londra.

Clientii europeni sunt in prezent dispusi sa plateasca pentru bunuri imobiliare, daca acestea din urma sunt destul de confortabile. In acelasi timp, pretul se formeaza prin calcularea locatiei dupa regiune sau chiar a unui singur bloc urban. In centrul istoric Lausanne un metru patrat de locuinta nou construita va fi de aproximativ 7.500 fr., iar, de exemplu, in urmatorul cartier de aproximativ 4500 de franci. Acum pentru proprietatile destul de scumpe pretul si cererea au scazut in mod semnificativ, deoarece ele au fost formate pe baza cumparatorilor din tarile europene.

Cu toate acestea, cererea de spatiu in scopuri comerciale nu scade, iar cele costisitoare sunt aproximativ 7 milioane de franci. Pe de alta parte, aproximativ 98% din fondul comercial este mentinuta si este intr-o stare foarte prezentabila. Ipoteca, care poate fi luata este foarte scăzuta. Complexele de intersectii rutiere si infrastructura urbana, zonele de productie industriale mari etc. sunt suficient de dezvoltate. Pentru straini, nu exista absolut nicio restrictie privind achizitionarea de bunuri imobiliare comerciale: nici prin standardele de zona, nici teritorial.

De asemenea, dorim sa mentionam ca exista o cerere tot mai mare pe piata imobiliara, dar cu conditii create pentru noile tehnologii de economisire a energiei si pentru alti factori importanti de mediu. Raportul cost/confort este si el avut in vedere. Dar, in general, locuinte nou construite si scumpe in Elvetia in ultimii ani nu prea au aparut.

Piața imobiliara in Elveția

Facebook Comments Box