Elvetia este cunoscuta pentru maestrii din domeniul sculpturii si artei. Secolele XIX-XX au devenit celebre cu realizarile artistice ale unor artisti-pictori precum Albert Anker, Ferdinand Hodler si Arnold Böcklin. Printre cei mai cunoscuti pictori nascuti in Elvetia pot fi numiti si Alberto Giacometti si Paul Klee, primul dintre ei fiind si sculptor. Anume el este cel care a creat busturi portret deosebit de artistice, grupuri de sculpturi, precum si sculpturi unice si uimitoare dupa stil din figuri umane in forme caracteristice alungite.

Ideile inovatoare ale sculptorului Jean Tinguely sunt de asemenea foarte populare. Filozofia sa in arta a fost aceea de a da o semnificatie profunda produselor fabricate din metal uzat. Construite din fier vechi, multe dintre lucrarile sale au primit statutul de capodopere. Prietenul sau Bernhard Luginbühl a folosit, de asemenea, fier vechi pentru a crea sculpturi monumentale.

De Elvetia este legat si conceptul de „arta concreta„, introdus la mijlocul secolului al XX-lea de celebrul designer, sculptor, grafician si pictor Max Bill. Aceasta directie, fiind un antipod al artei abstracte, prevedea o utilizare atenta si concreta a materialelor. Arta, in opinia lui Max Bill, ar trebui sa se bazeze pe principii matematice stricte, ceea ce presupune un raport optim de proportii si culori. Aparitia unei astfel de arte in Elvetia este naturala, deoarece in aceasta tara practicitatea si ordinea sunt in primul plan al sistemului de stat. Nu este o coincidenta ca, in timpul primului razboi mondial, a aparut dadaismul – o tendinta nihilistica care a precedat suprarealismul. Unul dintre reprezentantii proeminenti ai acestei directii a fost Hans (Jean) Arp, cu ale carui lucrari se mandreste Muzeul din New York. Exista acolo, de asemenea, lucrarile lui Méret Oppenheim – un artist elvetian renumit i sustinator al suprarealismului. Lucrarile acestui maestru, precum si lucrarile multor altor maestri elvetieni, se disting prin parcele si imagini destul de absurde si destul de bizare. Multi dintre ei au umplut izvorul artei mondiale.

Sa studiem, sa cunoastem operele acestor renumiti maiestri, dar sa nu uitam sa-l punem in capul mesei pe
Constantin Brancusi, care a fost un sculptor roman cu contributii covarsitoare la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana si care duce faima despre tara noastra la alte nivel.

Jean Tinguely

Unicitatea si sofisticarea artei elvețiene

Facebook Comments Box